Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηυ5

Μέτρα προστασίας κατά του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α ανακοίνωσαν σήμερα οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Τα μέτρα προστασίας που συστήνει το Υπουργείο είναι η καλή υγιεινή των χεριών, η τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και η  αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Επίσης, συστήνεται όπως παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα του αναπνευστικού παραμένουν στο σπίτι αποφεύγουν τη χρήσης κοινών οικιακών σκευών και τέλος όπως υπάρχει καλός αερισμός του χώρου.

Το Υπουργείο ενημερώνει πως ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α αποτελεί το κύριο αίτιο μικροβιακής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και πως συχνότερα προσβάλλονται τα παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, αν και μπορεί να εκδηλωθεί και σε μικρότερα παιδιά και ενήλικες.

Επίσης, σημειώνει πως ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με στενή επαφή με μολυσματικό άτομο (κυρίως κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης) μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχα, φτέρνισμα) ή από μια πληγή και πως ο αναμενόμενος χρόνος έναρξης των συμπτωμάτων από την επαφή είναι 2-5 μέρες.

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται πως ο στρεπτόκοκκος προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, στους μαλακούς ιστούς και στην αναπνευστική οδό, ενώ είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο. Καθησυχάζει, ωστόσο, ότι οι λοιμώξεις αυτές είναι σπάνια σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ενώ σπανίως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διεισδυτικές λοιμώξεις (σηψαιμία, μηνιγγίτιδα).

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν, σύμφωνα με το Υπουργείο, ότι οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος, έμετους, ναυτία και εμφάνιση ερυθρού εξανθήματος και κόκκινες κηλίδες στη γλώσσα σε περίπτωση οστρακιάς. Εάν το παιδί, αναφέρεται στην ανακοίνωση, εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν οι γονείς με τον προσωπικό τους ιατρό.

Επίσης, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό εάν, τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση, αν το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό, αν το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, αν το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ και άνω ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη, και αν το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.