Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των αγροτικών οργανώσεων φαίνεται να συγκίνησαν και να έπιασαν τόπο καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος της Προέδρου αποφάσισε να αναθεωρήσει τις πολιτικές της. Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης των παρασιτοκτόνων προτάθηκε τον Ιούνιο του 2022 προβλέποντας μείωση στο μισό μέχρι το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο και δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις που γίνονται με το συμβούλιο. Όπως είπε και η ίδια η Πρόεδρος Ούρσουλα Φόντερ Λάϊν «θα προτείνω αυτό το σώμα των επιτροπών να αποσύρει τη συγκεκριμένη πρόταση» την ώρα που οι αγρότες διαδήλωναν με τα αγροτικά τους οχήματα έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Θεσμού.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απορρίψει την πρόταση για τα παρασιτοκτόνα λόγω και των τροπολογιών που κατέθεσε το ΕΛΚ το οποίο στέρησαν στο κείμενο την ούσια που είχε ως στόχο να απαλλάξει τον αγροτικό κόσμο από τις δεσμεύσεις που θεωρήθηκαν ανεδαφικές.

Να σημειωθεί ακόμα, πως η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να χορηγήσει μερική εξαίρεση από τις εισαγωγές Ουκρανικών αγροτικών προϊόντων όπου ήταν ένα από τα βασικά θέματα των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, έγινε υπόσχεση για απλοποίηση της κοινής αγροτικής πολιτικής.

Ψήφισμα για ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Σήμερα, αναμένεται να εγκριθεί ένα ψήφισμα για τις απειλές κατά του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα όπου είχε γίνει συζήτηση στην προηγούμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον προηγούμενο μήνα.

Το κείμενο αναμένεται να επικεντρωθεί στην ελευθερία των ΜΜΕ, στην ασφάλεια των δημοσιογράφων καθώς και θα απασχολήσει και η έλλειψη της προόδου στην έρευνα για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ η οποία είχε γίνει πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωβουλευτές αναμένεται αν θίξουν και θέματα όπως τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα, η μεταχείρηση των μεταναστών και των αιτούντων ασύλου.