Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτρ

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, μετά από πρόταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, όπως στην πόλη της Κύπρου που θα επιλεγεί ως η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2030», παραχωρηθεί συνεισφορά από το κράτος, ύψους €6.5 εκ.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το ποσό αυτό θα αφορά σε λειτουργικές δαπάνες και θα καλύπτει μέχρι και το 60% του συνολικού προϋπολογισμού της πόλης σε σχέση με τις δαπάνες αυτές.

Στις λειτουργικές δαπάνες περιλαμβάνονται οι διοργανώσεις καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οι δραστηριότητες προβολής και προώθησης και δαπάνες σχετικές με το διοικητικό κόστος της διοργάνωσης, είπε η κ. Κασσιανίδου.

Επεσήμανε ότι επιπλέον από το ποσό αυτό των €6,5 εκ., η πόλη που θα επιλεγεί, θα πάρει και το χρηματικό ποσό ύψους €1,5 εκατ., που συνοδεύει το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». Παράλληλα οι πόλεις έχουν τη δυνατότητα να λάβουν και επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τα κοινοτικά- διαρθρωτικά ταμεία, κυρίως σε ό,τι αφορά δράσεις τους που εμπίπτουν στα πλαίσια της αστικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Αναφερόμενη στην απόφαση, η Υφυπουργός εξήγησε ότι στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017, το έτος 2011 είχε εγκριθεί αντιστοίχως από το κράτος χορηγία ύψους €5 εκ. και τώρα στόχος της αύξησης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2030 είναι να δοθεί η δυνατότητα στην επιλεγείσα πόλη να οργανώσει με αρτιότερο τρόπο το σχέδιο δράσης της και να το εμπλουτίσει με ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες.

Εξηγώντας τη σημασία του θεσμού, είπε ότι αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα και προβεβλημένα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα και έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη των σχέσεων και την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου των λαών της Ευρώπης. «Ως εκ τούτου, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030 είναι πολύ σημαντική για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αλλά και για την Κυβέρνηση», επεσήμανε η Δρ. Κασσιανίδου.

Η κατάκτηση του τίτλου, πρόσθεσε, θα έχει τεράστιο όφελος τόσο για τον τόπο, αλλά ακόμα πιο μεγάλο για την πόλη που θα τον κερδίσει, αφού θα της προσφέρει αναγνώριση και προβολή, προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και προόδου. Παράλληλα είναι ένα μέσο να «αναδείξουμε τον σύγχρονο πολιτισμό μας αλλά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας». 

Τέλος η Δρ. Κασσιανίδου είπε ότι με την ευκαιρία αυτή το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ως η Διαχειριστική Αρχή του θεσμού αυτού, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με στόχο να παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση στους εκπροσώπους των πόλεων που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τον τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, στις 09:00 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πανεπιστημιούπολη).