Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μακάρειο Νοσοκομείο

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ένα εκ των τριών κοριτσιών που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, έπειτα από επτά εφιαλτικές νύχτες στη θάλασσα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες των γιατρών το κοριτσάκι απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή.

Πρόκειται για παιδάκι που βρισκόταν ανάμεσα στους μετανάστες που εντοπίστηκαν από τη Συρία, οι οποίοι είχαν επιχειρήσει να έρθουν στην Κύπρο από τον Λίβανο.

Ο κύριος Χαριλάου πρόσθεσε ότι τα άλλα δύο παιδιά, ηλικίας τριών έως πέντε ετών, νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Μακάριου Νοσοκομείου εκ των οποίων το ένα πρόκειται για το αδερφάκι του κοριτσιού που απεβίωσε.

Στο παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου νοσηλεύονται επίσης δύο παιδιά, ενώ δύο ενήλικες, με κατάγματα, νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, στα κόπρανα των παιδιών εντοπίστηκαν πέτρες και χώματα ενώ σύμφωνα με επίσης ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται ότι τα παιδάκια έπιναν τα ούρα τους αυτές τις έξι μέρες για να ενυδατωθούν και να κρατηθούν στη ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι, η βάρκα τους, η οποία πιστεύεται πως απέπλευσε στις 18 Ιανουαρίου από τον Λίβανο, εντοπίστηκε γύρω στις πέντε τα ξημερώματα από το εμπορικό πλοίο «Φολέγανδρος», το οποίο έπλεε σε απόσταση 32 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο.

Το σήμα του εμπορικού για τον εντοπισμό τους έθεσε σε κινητοποίηση  το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο αντέδρασε εφαρμόζοντας το σχέδιο έρευνας και διασωσης «Νέαρχος». 

«Διαπιστώθηκε ότι ήταν όλοι σε άσχημη κατάσταση, αφυδατωμένοι ενώ τέσσερις από αυτούς  ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους  γι' αυτό χρειάστηκε κινητοποίηση των ελικοπτέρων της αστυνομία και της Εθνικής Φρουράς για να μεταφέρνουν στα νοσοκομεία της χώρας. Το ένα άτομο επανήλθε όταν του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες  από το πλήρωμα της λιμενικής επί του σκάφους και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Λάρνακας τα άλλα τρία είναι μωρά 3-4 ετών», δήλωσε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, Ανδρέας Χαραλαμπίδης. 

Υπό 8ημερη κράτηση ο πλοηγός - Τα αδικήματα που διερευνώνται  

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε την Πέμπτη διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον άνδρα, ηλικίας 47 ετών, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενα αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων ανθρωποκτονία κοριτσιού, ηλικίας 3 ετών, το οποίο απεβίωσε σήμερα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Μακάριο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Ο άνδρας συνελήφθη χθες, αφού κατονομάστηκε ως ο πλοηγός της βάρκας.

Εναντίον του 47χρονου διερευνώνται αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία, απόπειρα παράνομης εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παροχή βοήθειας σε απαγορευμένο μετανάστη, υποβοήθηση προσώπων τρίτης χώρας να εισέλθουν στη Δημοκρατία με πρόθεση και με σκοπό να αποκομίσει κέρδος, λαθρεμπόριο μεταναστών διά θαλάσσης, μεταφορά προσώπων διά υδάτινης οδού με μη ασφαλές ή υπερφορτωμένο σκάφος, συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος, απόπειρα πρόκλησης ναυαγίου καθώς και υπόθεση απαγορευμένου μετανάστη και εγκατάλειψη της Δημοκρατίας από μη εγκεκριμένο λιμάνι για παλαιότερη υπόθεση που αφορά τον ίδιο.

Λετυμπιώτης: Οι σκέψεις μας είναι με τα δύο κορίτσια που νοσηλεύονται

Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε τον συγκλονισμό της Κυβέρνησης «για τον άδικο χαμό» ενός εκ των τριών μικρών κοριτσιών που νοσηλευόταν στο Μακάριο Νοσοκομείο. «Αυτό το νέο περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά με τον πιο δραματικό τρόπο ότι το μεταναστευτικό παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα που επιτάσσει μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση και πολιτική», είπε. Σημείωσε ότι υπάρχει «μια πολύ σκοτεινή πτυχή του μεταναστευτικού, άθλια κυκλώματα εγκληματιών, διακινητών που εκμεταλλεύονται το δράμα των συνανθρώπων μας».

«Οι σκέψεις μας είναι με τα δύο κορίτσια που νοσηλεύονται», είπε τέλος ο κ. Λετυμπιώτης.