Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Έρμαιο στην φουρτουνιασμένη θάλασσα για έξι μέρες, στοιβαγμένοι πάνω σε μια ξύλινη μισοβυθισμένη βάρκα, εντοπίστηκαν 60 μετανάστες από τη Συρία, οι οποίοι είχαν επιχειρήσει να έρθουν στην Κύπρο από τον Λίβανο.

Η βάρκα τους, η οποία πιστεύεται πως απέπλευσε στις 18 Ιανουαρίου από τον Λίβανο, εντοπίστηκε γύρω στις πέντε τα ξημερώματα από το εμπορικό πλοίο «Φολέγανδρος», το οποίο έπλεε σε απόσταση 32 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο.

Το σήμα του εμπορικού για τον εντοπισμό τους έθεσε σε κινητοποίηση  το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο αντέδρασε εφαρμόζοντας το σχέδιο έρευνας και διασωσης «Νέαρχος».  

«Διαπιστώθηκε ότι ήταν όλοι σε άσχημη κατάσταση, αφυδατωμένοι ενώ τέσσερις από αυτούς  ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους  γι' αυτό χρειάστηκε κινητοποίηση των ελικοπτέρων της αστυνομία και της Εθνικής Φρουράς για να μεταφέρνουν στα νοσοκομεία της χώρας. Το ένα άτομο επανήλθε όταν του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες  από το πλήρωμα της λιμενικής επί του σκάφους  κα διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Λάρνακας τα άλλα τρία είναι μωρά 3-4 ετών», δήλωσε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, Ανδρέας Χαραλαμπίδης.  

Οι υπόλοιποι μετανάστες σε κατάσταση σοκ, μερικοί εκ των οποίων και με κατάγματα, μεταφέρθηκαν με σκάφος της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας  στην Μαρίνα Αγίας Νάπας, όπου τους περίμεναν ασθενοφόρα.

Τα πληρώματα τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ  Πολιτική  Άμυνα και  Αστυνομία τους παρείχαν φαγητό και νερό, κουβέρτες και είδη ένδυσης.

Κρίσιμα στη ΜΕΘ  τρία παιδιά

Ανάμεσα στους μετανάστες που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν συνολικά έξι παιδιά, με τρία κοριτσάκια να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο, και δυο άλλα παιδιά στο Παιδιατρικό του Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Ένα παιδί που εισήχθη στο Παιδιατρικό του Νοσοκομείου Λάρνακας έλαβε εξιτήριο και θα εξετασθεί αύριο από ειδικό ιατρό στο Μακάρειο Νοσοκομείο για χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Έκτακτη επίσκεψη στο Μακάρειο για να ενημερωθεί προσωπικά για την κατάσταση της υγείας των παιδιών, πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

«Τρία κοριτσάκια πολύ νεαρή ηλικίας, τα οποία, «προς το παρόν φαίνεται ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί στο Μακάρειο Νοσοκομείο τις παρακολουθούν στενά», επισήμανε ο κ. Δαμιανός.

«Σοβαρή η κατάσταση τους είναι ληθαργικά έχουν υποθερμία, αφυδατωμένα, έχουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές , πιθανόν να ήπιαν και θαλασσινό νερό», επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Στο Νοσοκομείο Λάρνακας μεταφέρθηκαν και τέσσερις ενήλικες, δύο με κατάγματα στα κάτω άκρα οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ οι άλλοι δυο έτυχαν των πρώτων βοηθειών και έλαβαν εξιτήριο.

Οι υπόλοιποι μετανάστες ανέκτησαν τις δυνάμεις τους, και αφού έγινε καταγραφή των στοιχείων τους, διευθετήθηκε η μεταφορά τους στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, ενω η αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε 47χρονο απο την Συρία ο οποίος πιστευεται πως ήταν ο διακινητής.

Θέμα από ΥΠΕΣ αύριο στην ΕΕ

Παρέμβαση με αφορμή το σημερινό περιστατικό έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας πως κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και οφείλουμε να την προστατεύουμε.

«Η άφιξη σήμερα το πρωί σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 60 Σύροι μετανάστες (άντρες, γυναίκες και παιδιά), ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε άσχημη κατάσταση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη, αποτελεί δυστυχώς απόδειξη για όσα κατ’ επανάληψη έχουμε θίξει για τον κίνδυνο που διατρέχουν ανθρώπινες ζωές σε ακατάλληλες βάρκες, θύματα συνήθως των κυκλωμάτων διακινητών.», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπενθύμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε επιτακτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάγκη για την επιτήρηση των συνόρων στον Λίβανο, αλλά και την επαναξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του καθεστώτος της Συρίας, θέμα το οποίο θα επαναφέρει στην αυριανή Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

 

1
1
1