Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Την τρίτη συναπτή θητεία του ως δήμαρχος Λονδίνου εξασφάλισε ο 53χρονος Σαντίκ Καν, που προέρχεται και στηρίχθηκε από το Εργατικό Κόμμα.

Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης το απόγευμα της Κυριακής μετά από τις εκλογές της Πέμπτης, ο κ. Καν εξασφάλισε το 43,7% των ψήφων (1.088.225 ψήφοι) έναντι 32,6% της υποψήφιας των Συντηρητικών Σούζαν Χολ (811.518 ψήφοι). Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 40,5%.

Ο κ. Καν γίνεται έτσι ο πρώτος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας με τρεις θητείες.

Στην 11η θέση μεταξύ 13 υποψηφίων κατετάγη ο κυπριακής καταγωγής υποψήφιος Ανδρέας Μίχλη, με 26.121 ψήφους (1%).

Η νίκη του Σαντίκ Καν έρχεται μετά από μια σειρά αποτελεσμάτων που συνιστούν ήττα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Στις 107 δημοτικές ενότητες της Αγγλίας που συμμετείχαν στις εκλογές, το κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έχασε εκατοντάδες θέσεις δημοτικών συμβούλων και τον έλεγχο δέκα δήμων.

Παράλληλα, οι Εργατικοί κέρδισαν από τους Συντηρητικούς τη βουλευτική έδρα στην εμβόλιμη εκλογική διαδικασία στο Νότιο Μπλάκπουλ, με μετατόπιση ψήφου της τάξης του 26%.

Οι Εργατικοί ανέδειξαν επίσης τους περισσότερους δημάρχους στους μητροπολιτικούς δήμους της Αγγλίας. Ο Άντι Μπέρναμ επανεξελέγη δήμαρχος Μάντσεστερ και ο Στιβ Ρόδεραμ δήμαρχος Λίβερπουλ.

Αντιθέτως, ο υποψήφιος των Συντηρητικών Μπεν Χάουτσεν αναδείχθηκε ξανά δήμαρχος του Tees Valley στη ΒΑ Αγγλία, ενώ οι Εργατικοί έχασαν θέσεις δημοτικών συμβούλων σε πόλεις με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό. Αυτό αποδίδεται στο δισταγμό του ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ να ζητήσει εξ αρχής άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η δεύτερη μεγαλύτερη μάχη μετά του Λονδίνου, στα Δυτικά Midlands που περιλαμβάνουν την πόλη του Μπέρμιγχαμ. Η ομάδα του δημάρχου Άντι Στριτ, υποψηφίου των Συντηρητικών, φέρεται να έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων.