Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες των συνθηκών εντοπισμού των 60 Σύρων μεταναστών μεταξύ των οποίων και παιδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτός ο εντοπισμός υπήρξε στην κυριολεξία θέμα τύχης και ικανότητας ενός ελλαδίτη ναυτικού. Συγκεκριμένα στις 4 και 30 τα ξημερώματα ο ελλαδίτης καπετάνιος του τάνκερ Φολέγανδρος  που έπλεε  32 ναυτικά μίλια ανοικτά των κυπριακών ακτών μεταξύ Κύπρου Λιβάνου, άκουσε φωνές στη θάλασσα.

Ο έμπειρος καπετάνιος αν και δεν είδε οποιοδήποτε πλεούμενο, αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο και αμέσως σήμανε συναγερμό στο πλήρωμα του.

Εντόπισαν σε κοντινή απόσταση το σάπιοπιοκάραβο φορτωμένο στην κυριολεξία ανθρώπινες υπάρξεις να πλέει μισοβυθισμένο, ακυβέρνητο, χωρίς φωτισμό, καύσιμα και προμήθειες.

Ο Ελλαδίτης καπετάνιος ειδοποίησε αμέσως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και, αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Νέαρχος για διάσωση των μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναχώρησαν από το Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου με την προοπτική εντός 24 ωρών να αφικνούνταν στην Κύπρο.

Εντούτοις ο πλοηγός έχασε τον προσανατολισμό του, αφού το σκάφος δεν διέθετε όργανα προσανατολισμού πλεύσεως, με αποτέλεσμα να πέσουν σε καταιγίδα και να παραμείνουν στη θάλασσα για έξι μέρες στεγνώνοντας στην κυριολεξία από καύσιμα και προμήθειες.

Ο εντοπισμός του σκάφους από ραντάρ ήταν σχεδόν αδύνατος, λόγω των καιρικών συνθηκών και του υψηλού κυματισμού, του μικρού μεγέθους, της ξύλινης κατασκευής του αλλά και ότι ήταν γεμάτο από ανθρώπους. 

Η παρολίγον ναυτική τραγωδία επαναφέρει στο προσκήνιο και το ζήτημα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν   

Για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη αποτροπής των ροών από τα σημεία αναχώρησης των πλοιαρίων, δηλαδή την Συρία και το Λίβανο, για αποφυγή ναυτικών τραγωδιών και για να μην υπάρχει κίνδυνος απωλειών ανθρώπινων ζωών.

Σε αυτή τη συζήτηση μπαίνει η ανάγκη συνεννόησης με το Λίβανο κα τη Συρία, το ρόλο που επιτέλους πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεταναστευτικό αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο που εκκρεμεί εδώ και χρόνια από τη Κυπριακή Δημοκρατία για τη δημιουργία της Ακτοφυλακής

Θυμίζουμε ότι προ μερικών ημερών ανθρώπινοι σωροί εντοπίστηκαν στις νότιες ακτές της Τουρκίας, οι οποίοι εκτιμάται είναι μετανάστες οι οποίοι χάθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη θάλασσα, πιθανόν στην προσπάθεια τους να φθάσουν στην Κύπρο. 

Ο Διεθνής Οργανισμός μετανάστευσης υπολογίζει ότι περισσότεροι από 3 χιλιάδες άνθρωπο χάθηκαν το 2023 στη θάλασσα στην προσπάθεια διάπλου της Μεσογείου.