Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ισραηλ

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είπε σε ανώτερο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες για μακροπρόθεσμη σταθερότητα στα νότια σύνορά της με το Ισραήλ.

Το γραφείο του Μικάτι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι συνάντησε τον Υφυπουργό Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Ζαν-Πιερ Λακρουά, στη Βηρυτό για να επαναλάβει «την ετοιμότητα του Λιβάνου να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για να επιτύχει μια μακροπρόθεσμη διαδικασία σταθερότητας στο νότιο Λίβανο», κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.

«Αναζητούμε μόνιμη σταθερότητα και ζητάμε μια διαρκή ειρηνική λύση - αλλά σε αντάλλαγμα λαμβάνουμε προειδοποιήσεις μέσω διεθνών απεσταλμένων για πόλεμο στον Λίβανο», είπε ο Μικάτι. «Η θέση που επαναλαμβάνω σε αυτούς τους αντιπροσώπους είναι: Υποστηρίζετε την ιδέα της καταστροφής; Είναι αποδεκτό αυτό που συμβαίνει στη Γάζα;», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τότε που οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι βιαιοπραγίες στα σύνορα έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές να τραπούν σε φυγή και δημιούργησε φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξελιχθεί περαιτέρω.

Το Ισραήλ έχει πει ότι δίνει μια ευκαιρία στη διπλωματία για να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ να βάλει εναντίον όσων ζουν στις βόρειες περιοχές της χώρας και να απωθήσει τη Χεζμπολάχ πίσω από τα σύνορα, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά ο ισραηλινός στρατός θα αναλάβει δράση για να επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Η Χεζμπολάχ έχει πει ότι δεν επιδιώκει πόλεμο πλήρους κλίμακας, αλλά δεν θα κάνει πίσω εάν το Ισραήλ ξεκινήσει.

Στη δήλωση του ο Μικάτι δεν διευκρίνισε το είδος των διαπραγματεύσεων στις οποίες είναι ανοιχτός ο Λίβανος, ούτε εάν θα είναι άμεσες ή μεσολαβημένες.

Πέρυσι, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein παρουσίασε τη δυνατότητα συνομιλιών για τη χάραξη των χερσαίων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, αφού μεσολάβησε σε μια συμφωνία του 2022 για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Η τρέχουσα οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών είναι γνωστή ως Μπλε Γραμμή, ένα σύνορο που χαρτογραφήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και σηματοδοτεί τη γραμμή στην οποία αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις όταν έφυγαν από τον νότιο Λίβανο το 2000.

Πηγή: ΚΥΠΕ