Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Andreea Stoinescu

Της Andreea Stoinescu*

Η εορταστική περίοδος που διανύουμε είναι συνώνυμη με τη χαρά της προσφοράς, καθώς οι Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις περιλαμβάνουν την ανταλλαγή δώρων, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να χειριζόμαστε με προσοχή τα οικονομικά μας. Αυτό το άρθρο στόχο έχει να προσφέρει μια σειρά από πρακτικές συμβουλές για έξυπνες δαπάνες κατά την περίοδο των γιορτών, διασφαλίζοντας ότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με χαρά και δεν επισκιάζονται από το οικονομικό άγχος.

1. Κατανόηση του Οικονομικού Κλίματος

Στο υπάρχον τοπίο του αυξημένου πληθωρισμού και των επιτοκίων, ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού σας μπορεί να πιέζεται περισσότερο από ποτέ. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς αυτές οι οικονομικές αλλαγές επηρεάζουν το πορτοφόλι σας και πώς πρέπει να ευθυγραμμιστείτε με αυτή τη νέα οικονομική πραγματικότητα και να είστε πιο προσεκτικοί πλέον με τις δαπάνες σας.

2. Καθορίστε έναν προϋπολογισμό

Ο καθορισμός ενός προϋπολογισμού και ο προγραμματισμός θα σας αποτρέψουν να κάνετε υπερβολικές δαπάνες ή ακόμα και να χρεωθείτε. Αυτό το προληπτικό βήμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας για έλεγχο των εξόδων σας. Λάβετε υπόψη τα έξοδά σας από τα προηγούμενα χρόνια και θυμηθείτε να υπολογίσετε επίσης τα κρυφά κόστη. Καθώς έχουμε ανάγκη να απολαύσουμε την περίοδο των γιορτών και τα χριστουγεννιάτικα ψώνια είναι συνήθως μια ευχάριστη δραστηριότητα με όλα τα διακοσμημένα καταστήματα, είναι εντάξει να ληφθεί υπόψη στον προϋπολογισμό ένα ποσό που θα θεωρείται ως «έξοδα υπερβολής». Αυτό θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας και θα σας προστατεύσει από την παγίδα των παρορμητικών αγορών, -που σε συνδυασμό με την ευκολία των πληρωμών με δόσεις μπορεί να σας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της οικονομικής τιμής. Επιπρόσθετα, θα σας επιτρέψει να μην έχετε ενοχές και να νιώσετε πως είστε εντός των γενικών οικονομικών σας στόχων. Ένας καλά προγραμματισμένος προϋπολογισμός είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς οικονομικές τύψεις.

3. Παρακολουθήστε τις δαπάνες σας

Καθώς προχωρά η περίοδος των εορτών, παρακολουθήστε τις δαπάνες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία excel, μια εφαρμογή προϋπολογισμού ή ακόμα και ένα απλό σημειωματάριο. Η παρακολούθηση των εξόδων θα σας βοηθήσει να παραμείνετε εντός του προϋπολογισμού σας και να κάνετε προσαρμογές εάν ξοδεύετε περισσότερα από τα προγραμματισμένα.

4. Έξυπνα δώρα

Το να προσφέρεις δώρα είναι μια τέχνη που δεν απαιτεί απαραίτητα τρελά έξοδα. Οι προσιτές  αλλά μετά από σκέψη ιδέες για δώρα μπορούν να φέρουν την ίδια, αν όχι περισσότερη, χαρά. Σκεφτείτε τα χειροποίητα δώρα, τα εξατομικευμένα αντικείμενα ή ακόμα και το δώρο του χρόνου και των εμπειριών. Αυτές οι εναλλακτικές όχι μόνο εξοικονομούν χρήματα αλλά προσθέτουν και μια μοναδική προσωπική πινελιά, κάνοντας την περίοδο των διακοπών αξέχαστη τόσο για τον δωρητή όσο και για τον παραλήπτη.

Για παράδειγμα, στο Pastel Gifts, μια εξειδικευμένη επιχείρηση διαδικτυακών δώρων, η προτροπή στους πελάτες μας είναι να επικεντρωθούν περισσότερο στην προσωπικότητα και το γούστο του κάθε ατόμου, καθώς η προσεκτική επιλογή του σωστού δώρου μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από την τιμή. Ένα άλλο γεγονός που μερικές φορές παραβλέπουμε αλλά μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι η δημιουργία μιας προσωπικής ευχετήριας κάρτας με μερικές λέξεις γραμμένες από καρδιάς, με προσωπικό μήνυμα για το άτομο στο οποίο στέλνετε το δώρο.

5. Μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία

Οι υπεύθυνες δαπάνες κατά τις γιορτές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ευρύτερη οικονομική σας ευρωστία. Είναι μια ευκαιρία να δείξετε αυτοσυγκράτηση και προνοητικότητα, δίνοντας τον τόνο για τη μακροπρόθεσμη αποταμίευση και τη διαχείριση των υποχρεώσεών σας. Σκεφτείτε τη μεγάλη εικόνα των οικονομικών σας και τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις για τα έξοδα των διακοπών μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική οικονομική ευημερία και τους στόχους σας.

Θυμηθείτε ότι οι έξυπνες δαπάνες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων έχουν να κάνουν με την εξισορρόπηση της χαράς της εποχής με την οικονομική σύνεση. Προγραμματίζοντας εκ των προτέρων και ελέγχοντας τα έξοδα που κάνετε συνήθως, μπορείτε να απολαύσετε τις γιορτές στο έπακρο χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την οικονομική σας σταθερότητα για το επόμενο έτος. Και ίσως μπορέσετε ακόμη και να εξοικονομήσετε ένα μικρό μέρος του «13ου μισθού» που λαμβάνουν οι περισσότεροι στην Κύπρο.

*Ιδρύτρια της Pastel Gifts