Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Αναστάτωση στους αιθέρες από στρατιωτικές παρεμβολές στο σήμα των πολιτικών αεροσκαφών, λόγω του πολέμου  στην Μέση Ανατολή. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πιλότοι δεν γνωρίζουν τη θέση, το ύψος και την ταχύτητα με την οποία πετούν. Καθησυχάζουν οι ειδικοί τονίζοντας πως υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές που διασφαλίζουν την ασφάλεια των πτήσεων.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς σύμφωνα με τους ειδικούς προκαλεί προβλήματα, στο Σύστημα Παγκόσμιας Πλοήγησης, γνωστότερου ως GPS αφού σε πολλές περιπτώσεις, διαπιστώνεται και σκόπιμη ακόμη παρεμπόδιση του σήματος.

«δηλαδή τα αεροπλάνα να μην λαμβάνουν σήμα από τους δορυφόρους ή να μην μπορούν να ενωθούν  με δορυφόρους ή και το πιο σοβαρό πρόβλημα, το λεγόμενο spoofing κατά το οποίο στα ελληνικά ξεγελιέσαι ο δέκτης του gps και δείχνει λάθος τοποθεσία του αεροσκάφους ή λάθος ένδειξη ταχύτητας ή γενικά ενδείξεις στο gps», είπε ο Προϊστάμενος Υπηρεσιών Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Χάρης Αντωνιάδης.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, πρόκειται για στρατιωτικές παρεμβολές που αποσκοπούν στο να επηρεαστεί για παράδειγμα ο στόχος ενός πυραύλου ή η πτήση ενός μαχητικού αεροσκάφους. Αναπόφευκτα ωστόσο επηρεάζονται και τα πολιτικά αεροσκάφη.

Μπορεί το πρόβλημα να θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό για την ασφάλεια μιας πτήσης ωστόσο οι ειδικοί καθησυχάζουν αφού όπως τονίζουν υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές ενώ ήδη αεροπορικές εταιρείες  που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της Κύπρου παίρνουν τα μέτρα τους.  

« ο πιλότος είναι εκπαιδευμένος να κλείσει το gps  του και να πάρει όλες τις πληροφορίες από το έδαφος δηλαδή από τα κέντρα ελέγχου», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστος Πέτρου.

«ουσιαστικά ζητά από τα πληρώματα τους  να είναι αρκετά καλά εκπαιδευμένοι  πάνω σε συμβατικά μέσα πλοήγησης  να μην στηρίζονται εξ ολοκλήρου πάνω στο gps […]  αυτό ζητά η Lufthansa δεν μπορεί να γίνει κάτι δραστικό δεν μπορεί να γίνει κάτι που να μειώσει το πρόβλημα σε μηδαμινά προβλήματα απλά πρέπει να υπάρχει σωστή ανταπόκριση από τα πληρώματα και από τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριες κυκλοφορίας», είπε ο κ. Αντωνιάδης.

Οι παρεμβολές σήματος όπως ξεκαθάρισε ο κύριος Αντωνιάδης, δεν είναι σταθερές μια μέρα είναι 10 άλλες καμία,  προσθέτοντας, πως τέτοια προβλήματα, αυξάνονται όταν υπάρχουν πολεμικές συρράξεις.

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και το 2012, κατά τον εμφύλιο στην Συρία.