Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σςα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Αποστολή – ΕΛΛΗ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι το μέλλον των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από την Κύπρο και τις ενέργειές της εναντίον της Κύπρου.
 

Αναφορά του επικεφαλής Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλεια, Πήτερ Στάνο. Μιλούσε σε ενημερωτική συνάντηση με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, και αναφερόταν στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό το φως της έκθεσης που παρουσίασαν η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, και ενόψει των αποφάσεων που θα λάβει επί της έκθεσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδο κορυφής 14 και 15 Δεκεμβρίου. Ο Πήτερ Στάνο εξήγησε πως η υποτροπή που παρουσιάζουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις ήδη από το 2019 έχει άμεση διασύνδεση με τις ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου. «Μια θετική ατζέντα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θα συνεχίσει να είναι μια πραγματική πρόκληση ενόσω η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος, δηλαδή την Κύπρο» υπέδειξε.
 
Ο Πήτερ Στάνο, ο οποίος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα έντονη γλώσσα για τη συμπεριφορά και για ενέργειες της Τουρκίας, όπως αυτές εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, τόνισε, τέλος, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συζητά λύση δύο κρατών. «Η Κύπρος είναι εμείς. Δεν εγκαταλείπουμε την Κύπρο. Μια λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και τελεία» ήταν η ακριβής αναφορά του.

Ο Εκπρόσωπος της ΕΕ ρωτήθηκε και για τις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης σε Πύλα και Άγιο Δομέτιο, από τον στρατό κατοχής της Τουρκίας, και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής δημόσια τοποθέτηση της Κομισιόν επί του θέματος. Ο Πήτερ Στάνο υπέδειξε πως η όποια αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πάντα σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση. Στην παρούσα περίπτωση, τα μέρη είναι σε ανοιχτή γραμμή, ενώ συνεννόηση υπάρχει και με τα Ηνωμένα Έθνη που έχουν την ευθύνη της νεκρής ζώνης. Στόχος να βρεθεί η κατάλληλη και αποτελεσματική διευθέτηση.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους αντιδρά η ΕΕ. Ο ένας είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες αποτελούν την επίσημη θέση της Ένωσης ως συνόλου. Ως κράτος-μέλος, η Κύπρος μετέχει στις διαδικασίες καθορισμού αυτής της κοινής θέσης, και οι διπλωμάτες της εγείρουν τα θέματα που θέλουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Ο δεύτερος τρόπος είναι η διπλωματική δράση που επιτρέπει την επίλυση συγκρούσεων μακριά από τα φώτα.

«Ακόμα και αν δεν υπάρχει δημόσια αντίδραση, αυτό δεν σημαίνει ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν αναλαμβάνουν δράση» ήταν η αναφορά του, όταν ρωτήθηκε για τις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης, σε Πύλα και Άγιο Δομέτιο. «Πάντοτε ρωτούμε πρώτα τους Κύπριους εταίρους μας ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος αντίδρασης, για να επιτύχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα» ήταν η αναφορά του.