Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο περιστατικό της ακύρωσης του ραντεβού με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς το ένα ατυχές γεγονός, το οποίο, ωστόσο, έδωσε μεγαλύτερη δημοσιότητα στο ελληνικό αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με την κ. Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών του ενημερώσεων.

Μιλώντας για το ταξίδι του στο Λονδίνο και την ακύρωση του ραντεβού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι μολονότι ατυχές, το γεγονός αυτό «δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι είχε και μια θετική πλευρά. «Απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», όπως ανέφερε.

Σε ευρύτερα ζητήματα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες δρομολογεί το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών και μεταρρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο μέτωπο της ακρίβειας, όπου, όπως είπε, «οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείωτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου σχολίασε όσα διαμείφθηκαν στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι το δίκαιο αίτημα της ελληνικής πλευράς βρίσκει μεγαλύτερη ανταπόκριση συν τω χρόνω.

«Ο Παρθενώνας, το κορυφαίο σύμβολο της κλασικής περιόδου, είναι σημαντικός για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αφού συμβολίζει τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία», επισήμανε.

«Η επανένωση των Γλυπτών αποτελεί αίτημα από την αρχή της σύστασης του κράτους μας και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει, έχει βρει -και αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό- την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς και τη βρετανική κοινή γνώμη, και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Το ζήτημα βέβαια θέλει τον χρόνο του, ελπίζουμε όμως ότι το δίκαιο αυτό αίτημα της χώρας μας θα βρει τελικά ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Στα ζητήματα των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων ανέδειξε και εκείνη τη σημασία της δίκαιης φορολόγησης και του εξορθολογισμού λειτουργίας της δικαιοσύνης, ενώ για το μέτωπο της ακρίβειας υπογράμμισε τη σημασία διενέργειας εντατικών ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας.