Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής μεταφέρθηκε η συζήτηση για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών για ασυνόδευτα παιδιά, που έχουν ξεσηκώσεις διαμαρτυρίες σε αριθμό Δήμων. Βουλευτές και τοπικές αρχές κατηγόρησαν την Κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού, ενημέρωσης και συνεννόησης, την ώρα που ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατήγγειλε την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας ότι έλαμψε διά της απουσίας της από τη συνεδρίαση.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών έθεσε υπό το μικροσκόπιο της, τις ενέργειες από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων, για τη δημιουργία δομών εφηβικής προστασίας μεταναστών σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να κατηγορούν την κυβέρνηση για κακό χειρισμό και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, διαβούλευσης, ενημέρωσης και συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών με αποτέλεσμα να προκαλείται τοπική αναστάτωση.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι το δημόσια πολυσυζητημένο ζήτημα των δομών και των σπιτιών για ανήλικα παιδιά και ασυνόδευτους ανηλίκους προκύπτει από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αλλά και από την εθνική νομοθεσία.

Είπε ότι ως αποτέλεσμα κακών χειρισμών των προηγούμενων εβδομάδων από κυβερνητικής πλευράς έχει προκληθεί κοινωνική αναστάτωση σε μία σειρά από τοπικές κοινωνίες και κρίθηκε ότι έπρεπε να συζητηθεί το θέμα.

«Έλαμψε δια της απουσίας της η Υφ. Πρόνοιας» είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Σύκα. «Έλαμψε δια της απουσίας της η αρμόδια υφυπουργός και λέω έλαμψε γιατί λόγω της παντελούς πρόχειρης επικοινωνιακής αλλά και ουσιαστικής διαχείρισης έβγαλε πολίτες στους δρόμους έβγαλε πολίτες στους δρόμους αντιδρώντας για τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι συγκεκριμένες κοινωνικές κατοικίες θα δημιουργηθούν στα Λατσιά, το Γέρι, την Λακατάμεια και την Γερμασόγεια, ενώ στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού παιδιών σε περίπτωση μαζικής έλευσης μεταναστών και προσφύγων.

Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, εκ μέρους της Ένωσης Δήμων, είπε ότι οι υπηρεσίες του κράτους προχώρησαν σε κάποιες διεργασίες σε σχέση με τις δομές, χωρίς να υπάρξει καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις τοπικές αρχές, με ελλιπή σχεδιασμό και πολύ βεβιασμένα. Σημείωσε ότι όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα φοβερό αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης και αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Υφυπουργείο Μετανάστευσης

Στην επιτροπή εσωτερικών της βουλής άρχισε εν τω μεταξύ σήμερα η κατ’αρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία υφυπουργείου μετανάστευσης.
Στόχος το σχετικό νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση εντός Ιανουαρίου.