Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για απελευθέρωση των ομήρων να μπαίνει πλέον με αξιώσεις στο κάδρο των άμεσων εξελίξεων, η Λευκωσία δηλώνει την ετοιμότητα της να αρχίσει άμεσα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, μόλις οι συνθήκες επί του εδάφους το επιτρέψουν. 

Σε συνέντευξη του στο Associated Press, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης  σημειώνει  ότι ο σχεδιασμός για το διάδρομο των 370 χιλιομέτρων έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, έτσι ώστε η ροή της βοήθειας στον Παλαιστινιακό θύλακα, μέσω Αιγύπτου  από το λιμάνι της Λάρνακας να μπορεί να αρχίσει  άμεσα με την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

«Τι θέλουμε; Θέλουμε όλα να είναι στη θέση τους, ώστε όταν η κατάσταση στο έδαφος το επιτρέπει, να μπορούμε να ξεκινήσουμε. Όλοι υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη αναφορά στο ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου γίνεται και στις πρόσφατες δηλώσεις  του εκπρόσωπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Lior Haiat, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του τάσσεται υπέρ του έργου, το οποίο εξετάζεται ήδη από όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες στο Ισραήλ.   

«Έχει αναπτυχθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, έχοντας διαφορετικά σενάρια ως προς τις συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. Αναφερόμαστε στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σενάριο υλοποίησης της πρωτοβουλίας.», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη πέραν της αξιοποίησης σε πρώτο χρόνο της Αιγύπτου οι σχεδιασμοί της Λευκωσίας  προβλέπουν μεσοπρόθεσμα την τοποθετηση μιας πλωτής αποβάθρας στα ανοιχτά της Γάζας, όπου όλα τα είδη πλοίων θα μπορούν να εκφορτώσουν την βοήθεια και μακροπρόθεσμα την κατασκευή ενός λιμανιού στην Γάζα. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα από την χρησιμοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας για φόρτωση της βοήθειας, λόγω των αποθηκευτικών χώρων που διαθέτει αλλά και της εγγύτητας του με το αεροδρόμιο της πόλης αλλά των χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ εγκαταστάσεων εκπαίδευσης προσωπικού.      

«Φάρμακα, τρόφιμα, είδη ένδυσης και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγονται και αποθηκεύονται στο λιμάνι θα ρέουν συνεχώς στη Γάζα, αλλά θα είναι ένας μονόδρομος διάδρομος βοήθειας, που σημαίνει ότι κανένας Παλαιστίνιος δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τα πλοία για να φύγει από τον θύλακα», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Τα τεχνικής φύσεως ζητήματα, με πρώτο αυτό της ασφάλειας συζητούνται σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, ενώ όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 επίκειται και νέα άμεση επαφή σε ανώτατο επίπεδο με την κυβέρνηση του Ισραήλ.      

Για την διαχείριση του σχεδίου «Αμάλθεια» κομβικής σημασίας θεωρείται και ο διορισμός ενός ειδικού Συμβούλου από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, ο οποίος ζήτησε και   αναμένει σχετική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.