Η Κύπρος είναι έτοιμη να αρχίσει «άμεσα» να στείλει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με πλοία που μπορούν να πλέουν σε ρηχά νερά μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην περιοχή, δήλωσε χθες (20/11) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην Associated Press.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η πρόταση της Κύπρου για έναν θαλάσσιο διάδρομο από το λιμάνι της Λάρνακας της Κύπρου στη Γάζα είναι «η μόνη που συζητείται αυτή τη στιγμή σε διεθνές επίπεδο» ως εφικτός τρόπος για να προστεθεί σημαντικά η ροή της βοήθειας στον θύλακα μέσω του αιγυπτιακού συνοριακού σημείου ελέγχου στη Ράφα.
Ο σχεδιασμός για τον διάδρομο περίπου 230 μιλίων (370 χιλιομέτρων) ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και η βοήθεια μπορεί να αρχίσει να ρέει όταν υπάρξει εκεχειρία, είπε ο Χριστοδουλίδης.
Ο ΠτΔ, ο οποίος έχει τακτική επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την πρόταση, είπε ότι το να πάρει το πράσινο φως για την έναρξη των αποστολών είναι ένα περίπλοκο θέμα που απαιτεί διαπραγματεύσεις υπό το φως των συνεχιζόμενων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
«Όλοι υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Associated Press.
«Όταν λέμε ότι είμαστε μια γέφυρα προς την περιοχή, το δείχνουμε στην πράξη. Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας».
Στο άμεσο μέλλον, πλοία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά της βοήθειας και η Κύπρος βρίσκεται σε επαφή με χώρες του Κόλπου που μπορούν να στείλουν τέτοια πλοία, είπε ο Χριστοδουλίδης.
«Τι θέλουμε, είπε ο ΠτΔ. Θέλουμε όλα να είναι στη θέση τους, ώστε όταν η κατάσταση το επιτρέπει, να μπορούμε να ξεκινήσουμε».
Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή μιας πλωτής αποβάθρας στα ανοιχτά της Γάζας όπου όλα τα είδη πλοίων να μπορούν να εκφορτώσουν βοήθεια. Μακροπρόθεσμα, η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένα λιμάνι της Γάζας, είπε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ένα όφελος από τη χρήση του λιμανιού της Λάρνακας για τη φόρτωση φορτίου είναι οι πολλές εγκαταστάσεις για την αποθήκευση της βοήθειας και η εγγύτητα του από το αεροδρόμιο Λάρνακας.
Φάρμακα, τρόφιμα, είδη ένδυσης και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγονται και αποθηκεύονται στο λιμάνι θα ρέουν συνεχώς στη Γάζα, αλλά θα είναι ένας μονόδρομος διάδρομος βοήθειας, που σημαίνει ότι κανένας Παλαιστίνιος δεν θα μπορεί να φεύγει από τον θύλακα, δήλωσε ο ΠτΔ.
Η βοήθεια που θα φτάνει στη Γάζα θα διανέμεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας το καθιερωμένο της δίκτυο, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Πηγή: Associated Press