Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η Κύπρος έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να μειώσει το χάσμα μεταξύ των φύλων, είπε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Χαιρετίζοντας το 6ο Μεσογειακό Συμπόσιο της BPW το πρωί του Σαββάτου, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η κ. Δημητρίου είπε ότι οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομία.

Σημείωσε ότι η ενδυνάμωση των γυναικών οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της παραγωγικότητας. "Εκτιμάται, ακόμα, ότι το χάσμα των φύλων στοιχίζει στην οικονομία 15% του ΑΕΠ. Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι μόνο το πώς εμείς, ως γυναίκες, απαντούμε σε μια παγκόσμια οικονομία που αλλάζει, αλλά πώς τη διαμορφώνουμε", πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι διεθνώς μόνο 5,4% των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες, είπε ότι στην Κύπρο, σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο 24,8% των εργαζόμενων γυναικών κατέχουν διευθυντικές θέσεις, ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα της ΕΕ. Επιπλέον, είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 21η θέση στην ΕΕ στον δείκτη ισότητας των φύλων.

"Η Κύπρος έχει ακόμα πολύ δρόμο για να μειώσει το χάσμα των φύλων και να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών σε δομές λήψης αποφάσεων και ηγεσίας. Πρέπει να αναβαθμίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας να μηδενίσουμε το χάσμα σε μισθούς και συντάξεις, την ώρα που οι Κύπριες γυναίκες φέρουν δυσανάλογες ευθύνες για παροχή απλήρωτης φροντίδας και οικιακών εργασιών", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων μητέρων παραμένει μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντος.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων "υπερασπίζομαι σθεναρά την ισότητα των φύλων, την ίση εκπροσώπηση σε δομές λήψης αποφάσεων και ηγεσίας". Σημείωσε, ότι με την ιδιότητά της, έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες που προωθούν την ισότητα των φύλων. "Φιλοδοξώ να απεικονίσω ένα θετικό γυναικείο πρότυπο για να ενθαρρύνω και να παρακινώ περισσότερες γυναίκες σε δομές ηγεσίας και λήψης αποφάσεων, να δίνω το παράδειγμα και να εμπνεύσω την επόμενη γενιά γυναικών ηγετών να ονειρεύονται και να στοχεύουν ψηλότερα και να σπάσουν τη γυάλινη οροφή που εξακολουθεί να υπάρχει", είπε.

Η Πρόεδρος της BPW Κύπρου, Τασία Γιανναρά Γιαλλουρίδη, στον χαιρετισμό της, είπε ότι γίνεται συνεχώς πιο σημαντική η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Είπε ότι είναι καιρός οι γυναίκες να αναλάβουν θέσεις επιρροής στην πολιτική και την οικονομία. "Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι το να αντιμετωπίσουμε το αόρατο βάρος του να είσαι γυναίκα και να είσαι μητέρα είναι σημαντικό για να επιτραπεί στις γυναίκες να πρωταγωνιστήσουν", σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Ανού Βικς, επαρχιακή συντονιστής της BPW για την Ευρώπη, είπε ότι "μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή", σημειώνοντας ότι οι γυναίκες που έχουν ήδη καθιερωθεί έχουν καθήκον να εργάζονται για τις πιο αδύναμες. "Είναι καθήκον μας να διατηρούμε τον κόσμο ένα ασφαλές μέρος και να εργαζόμαστε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να ενδυναμώνουμε τις γυναίκες και να δίνουμε έμπνευση, να δίνουμε γνώση και να μοιραζόμαστε τις καλύτερες πρακτικές και τις ιστορίες μας με αυτές που χρειάζονται υποστήριξη".

Το συμπόσιο χαιρέτισαν και η Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνελάκη-Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της ενδυνάμωσης του ρόλου των γυναικών στον τομέα των επιχειρήσεων.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο και περιλαμβάνει συζητήσεις στο πώς να οικοδομηθούν βιώσιμα εργασιακά μοντέλα για την προώθηση των επαγγελματιών γυναικών και πώς να ενδυναμωθούν οι γυναίκες για να ευδοκιμήσουν σε αναδυόμενους τομείς της οικονομίας.