Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το τελευταίο μίλι διανύει η ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο αντιπαραθέσεων με την Τουρκία, η οποία ασκούσε επίμονα βέτο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη στρατιωτική συμμαχία.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου επρόκειτο να αρχίσει να συζητά σήμερα την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας την προηγουμένως ανένταχτη χώρα πιο κοντά στην ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Μόλις η επιτροπή δώσει το πράσινο φως, το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας θα πρέπει να επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση του κοινοβουλίου για το τελευταίο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας στην Τουρκία.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τη χώρα ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων μαχητών και των μελών ενός δικτύου που η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η Τουρκία έχει επίσης εκφράσει την οργή της για μια σειρά διαδηλώσεων από υποστηρικτές και μέλη του PKK, στη Σουηδία, καθώς και μετά τις διαδηλώσεις για το κάψιμο του Κορανίου που αναστάτωσαν μουσουλμανικές χώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρε το βέτο του για την υποψηφιότητα της Σουηδίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και έστειλε το πρωτόκολλο προσχώρησης στο Κοινοβούλιο προς επικύρωση τον περασμένο μήνα. Η μετατόπιση της Τουρκίας ήρθε μετά τη δέσμευση της Στοκχόλμης να συνεργαστεί βαθύτερα με την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να υποστηρίξει τη φιλοδοξία της Τουρκίας να αναβιώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να δημιουργήσει ένα ειδικό συντονιστικό όργανο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη έγκριση όλων των υφιστάμενων μελών για να βάλει νέα μέλη, και η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες που δεν το επιτρέπουν. Η Ουγγαρία έχει καθυστερήσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας, ισχυριζόμενη ότι Σουηδοί πολιτικοί έχουν πει «κατάφωρα ψέματα» για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία.

Δεν ήταν σαφές πότε το νομοσχέδιο θα φτάσει στην ολομέλεια, όπου το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του διαθέτουν την πλειοψηφία.

Αλλά ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, είπε στον Σουηδό ομόλογό του Αντρέας Νόρλεν, σε τηλεδιάσκεψη αυτή την εβδομάδα, ότι ελπίζει η διαδικασία να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Υπενθυμίζουμε ότι Σουηδία και Φινλανδία εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές τους θέσεις στρατιωτικής ουδετερότητας για να αναζητήσουν προστασία υπό την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Φινλανδία προσχώρησε στη συμμαχία τον Απρίλιο και έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, αφού το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την αίτηση της σκανδιναβικής χώρας.

Η συμφωνία της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας έχει επίσης συνδεθεί με τις προσπάθειες της Άγκυρας να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ και να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών της. Ωστόσο, τόσο Αμερικανοί όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών