Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αγία Σοφία

Εισιτήριο εισόδου στην Αγία Σοφία αποφάσισε να θεσπίσει ο Ερντογάν. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, 31/10, ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, μόνο οι Τούρκοι πολίτες θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν στο το κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει πλέον μετατραπείσε τέμενος.

Οι υπόλοιποι πολίτες, που επιθυμούν να επισκεφθούν τον ναό-σύμβολο της Χριστιανοσύνης θα πρέπει από τον προσεχή Ιανουάριο να πληρώνουν και εισιτήριο, μολονότι υποτίθεται ότι είναι χώρος θρησκευτικής λατρείας των Μουσουλμάνων.

«Προχωρούμε στην εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης των επισκεπτών στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Η ποιότητα και η ασφάλεια των επισκέψεων θα αυξηθούν», τόνισε ο κ. Ερσόι σε συνέντευξη Τύπου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (AKM).

Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Ερσόι ανέφερε ότι «το τέμενος της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και τουριστικά κέντρα του κόσμου. Έχουμε προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις για να προστατεύσουμε αυτή τη σημαντική δομή και να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν μια καλύτερη εμπειρία.

Μία από αυτές τις ρυθμίσεις είναι να εισάγουμε εισιτήριο στους ξένους πολίτες για την επίσκεψη στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τις 15 Ιανουαρίου 2024. Για τους Τούρκους πολίτες, επίσκεψη και λατρεία θα είναι δωρεάν», εξήγησε αναλυτικά ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η εισήγηση της UNESCO.

Εχουν προβλεφθεί ήδη αλλαγές στις εισόδους στην Αγία Σοφία, είπε ο κ. Ερσόι, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι εντάσεις μεταξύ Τούρκων πολιτών που έρχονται για προσκύνημα και ξένων πολιτών που έρχονται για τουριστικούς σκοπούς.

«Η είσοδος από την οποία θα εισέρχονται οι ξένοι επισκέπτες θα είναι από την επάνω πύλη/στοά, όπου βρίσκεται το παλάτι Τοπ Καπί και θα βγαίνουν κανονικά από την πόρτα εξόδου, δήλωσε, συμπληρώνοντας πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η τιμή του εισιτηρίου.

Το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε τον ναό σε μουσείο. Ωστόσο η Αγία Σοφία, το κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μετατράπηκε το καλοκαίρι του 2020 με μια απόφαση που ήγειρε πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ισλαμικό τέμενος.

Πηγή: cnn.gr