Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιώργος Παπαναστασίου

Το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» αφορά οικίες που είναι μετρίου και μικρού μεγέθους που συνεπάγεται με μέγιστη ισχύ τα 4.16kW, διευκρίνισε στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Εάν τα μεγέθη του υποστατικού εμπίπτουν, μπορεί οποιοσδήποτε να ενταχθεί στο σχέδιο τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.

«Δεν χρειάζεται αρχικό κεφάλαιο, θα παίρνει μια επιδότηση ο αιτητής αρχικά που θα έρχεται από το ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας και θα πληρώνεται στη συνέχεια από τον αιτητή, μία δόση 150 ευρώ επί διμηνιαία βάση μέχρι την αποπληρωμή του».

Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει περίπου 400 ευρώ ρεύμα κάθε δίμηνο. Όταν θα μπει το φωτοβολταϊκό ο λογαριασμός θα μειώνεται στα 20-30 ευρώ. Με τη δόση για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού η συνολική χρέωση θα είναι γύρο στα 150-200 το δίμηνο στα νοικοκυριά.

«Είμαστε στις τελευταίες διευθετήσεις για να συμφωνηθούν οι συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Θα ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο και θα μπει σε εφαρμογή αρχές του νέου έτους.

Η αίτηση, σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου, θα γίνεται  όπως γίνεται και τώρα. Στη συνέχεια ο αιτητής θα υποδεικνύει τον εγκαταστάτη του φωτοβολταϊκού για να γίνεται η πληρωμή από το ταμείο.

Σε ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου εάν τα διαμερίσματα εμπίπτουν στο σχέδιο, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως τα διαμερίσματα εμπίπτουν στο σχέδιο κανονικά. Προσθέτοντας πως εάν κάποιο διαμέρισμα δεν έχει χώρο στην πολυκατοικία για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, θα μπορεί να το εγκαταστήσει σε άλλο χώρο και θα γίνεται εικονικός συμψηφισμός.

«Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες υποστατικών που δεν έχουν κεφάλαιο για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά».