Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στάσιμη φαίνεται να είναι η συζήτηση για το «κόκκινο κουμπί». Από πλευράς του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, έχει αποσυρθεί η πρόταση για την υλοποίηση του, ύστερα από αναμόνη αρκετών χρόνων που η πρωτοβουλία βρίσκεται στα σκαριά χωρίς ουσιαστική εξέλιξη. 

Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου κ. Δήμος Αντωνίου, ανέφερε ότι είχε συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία απέστειλε εισηγήσεις οι οποίες και έγιναν αποδεκτές από την τέως Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Ανθούση.  

Ωστόσο δεν έλαβαν καμία πληροφόρηση για την τύχη των εισηγέων. Πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκαν ότι εξετάζονται από τα αρμόδια Υφυπουργεία εκ νέου οι προδιαγραφές και οι δικαιούχοι, ζητήματα τα οποία θεωρούνταν κλειστά.  

«Πέρσι μας είχαν πει ότι είναι θέμα χρόνου, όμως από τι φαίνεται στο μελλοντικό ορίζοντα, τέτοιο πράγμα δεν ισχύει», δήλωσε ο κ. Αντωνίου.  

Πλέον το Παρατηρητήριο, θα αποταθεί στον ιδιωτικό τομέα, όπου αναμένεται εντός άμεσου μέλλοντος να προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός, ώστε να υλοποιηθεί η υπηρεσία αυτή.  

«Πως μπορεί μια ΜΚΟ να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα, όμως ένα κράτος από το 2017 δεν μπορεί να έχει ανάλογο σύστημα;», διερωτάται ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, εξηγώντας ότι ανάλογο σύστημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες σε χώρες του εξωτερικού.  

Όπως πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, στο εξωτερικό η υπηρεσία υλοποιήθηκε από δημαρχεία, ιδιωτικούς φορείς, ακόμη και από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι παρέχουν αυτή την δυνατότητα στα 5-6 χιλιάδες μέλη τους.  

Το πρόγραμμα του κόκκινου κουμπιού δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους, αλλά μια τεράστια μερίδα του πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων ατόμων με χρόνιες ασθένειες, ατόμων με αναπηρία και μονηρών ατόμων, σημείωσε.   

Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου λύσεις υπάρχουν, ωστόσο η φιλοσοφία του κόκκινου κουμπιού φαίνεται να έχει αλλάξει. Το σύστημα είχε σχεδιαστεί ώστε να υπάρχει πλήρης εξυπηρέτηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εντός σπιτιού, και όχι εκτός σπιτιού, κάτι το οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε σε βραχιόλι η μενταγιόν. 

«Ίσως οι λειτουργοί των δυο Υφυπουργείων - Κοινωνικής Πρόνοιας και Καινοτομίας - δεν έχουν λάβει υπόψη και δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προγράμματος, τις ιδιαιτερότητες των ηλικιωμένων και προσπαθούν με άλλες τεχνολογικές λύσεις. Όμως όταν ένα σύστημα λειτουργεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του», σημειώνει ο κ. Αντωνίου.