Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κουμπθ

Καθυστερεί η εφαρμογή του «κόκκινου κουμπιού» για τα άτομα τρίτης ηλικίας στην Κύπρο, με τους αρμόδιους φορείς να αποδίδουν την καθυστέρηση σε «κόλλημα» στις προδιαγραφές του προγράμματος.

Με την εφαρμογή του κόκκινου κουμπιού, οι συμπολίτες μας θα μπορούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να επικοινωνούν με λειτουργούς για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Μπορεί η συζήτηση για την εφαρμογή του να άρχισε το 2018  και από το 2019 το Υπουργικό Συμβούλιο να έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του ωστόσο οι διαδικασίες κινούνται με αργούς ρυθμούς

Έχουν φύγει άνθρωποι από την ζωή μόνοι και αβοήθητοί επειδή δεν είχαν αυτό το κουμπί διαμήνυσε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου.

Το πρόγραμμα ανάλαβαν από κοινού το Υφυπουργείο Κοινωνικής Ευημερίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου ενώ όπως είπε το όλο θέμα «εγκλωβίστηκε» στις προδιαγραφές. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το «κόκκινο κουμπί» θα υλοποιηθεί εντός του 2023.

Όπως ανέφερε, η φιλοσοφία του προγράμματος άλλαξε όταν μπήκε στη συζήτηση η εφαρμογή του σε νέες τεχνολογίες όπως σε ένα ρολόι που θα φορούν οι ηλικιωμένοι, το οποίο όμως θα χρειάζεται φόρτιση κάθε τρεις ημέρες. Κάτι που μάλλον θα προκαλεί πρόβλημα σε ηλικιωμένα άτομα τα οποία θα είναι δύσκολο να θυμούνται να το φορτίσουν. Επεσήμανε δε ότι η μπαταρία στις άλλες συσκευές που είχαν προτείνει οι ίδιοι διαρκούσε δύο χρόνια.

«Είναι κάτι συζητούμε από το 2018, έχουν φύγει άνθρωποι από την ζωή γιατί δεν είχαν αυτό το κουμπί, δεν είναι μόνο περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για ηλικιωμένα άτομα, αλλά και για άτομα που είναι μονήρη που έχουν κινητικά προβλήματα. Είναι άτομα που θέλουν να σπάσουν την μοναξιά τους για να μιλήσουν με ένα ψυχολόγο ή ένα λειτουργό. Πρόκειται για ένα κουμπί που θα αλλάζει την ψυχολογία ανθρώπων και θα συμβάλει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», τόνισε.

Καταλήγοντας κάλεσε τους αρμοδίους να τρέξουν τις διαδικασίες ώστε να υλοποιηθεί σύντομα το κόκκινο κουμπί το οποίο θα αλλάξει τις ζωές συνανθρώπων μας.