Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμεα.

Ανύπαρκτες έως επικίνδυνες, είναι οι ράμπες και υπόλοιπες πρόνοιες για πρόσβαση και εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες, προβλήματα κινητικότητας και ηλικιωμένους, κατά κανόνα σε ιδιωτικά ιατρεία εντός του ΓεΣΥ, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και σε δημόσια νοσηλευτήρια.

Σωρεία καταγγελιών, τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδιαίτερη όμως αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Δημήτρη Λαμπριανίδη, ότι εκατοντάδες ειδικοί και προσωπικοί ιατροί στο ΓεΣΥ, στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν διαθέτουν πρόσβαση σε ΑΜεΑ ή διαθέτουν επικίνδυνες ράμπες. Ενώ σε θαλάμους δεν υπάρχουν κατάλληλα κρεβάτια, αποχωρητήρια και ντους.

Δημήτρης Λαμπριανίδης – Πρόεδρος Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου

«Ναι συχνά, λαμβάνουμε παράπονα τόσο για νοσηλευτήρια, αλλά και για ιατρεία, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα και οι ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονται να τα επισκεφτούν, κινδυνεύουν».

Αποκορύφωμα, η απουσία νομοθεσίας για τα ιατρεία, η απουσία πρωτοκόλλου, προδιαγραφών και κανονισμών, για τις ιατρικές φροντίδες για τα ΑΜεΑ

Ειρήνη Χαραλαμπίδου – Πρόεδρος Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Από την έκθεση του Επιτρόπου Εποπτείας για το ΓεΣΥ, όπου αν δείτε τα νούμερα, ειλικρινά πρόκειται για εξαθλίωση. Από τους γιατρούς, ελάχιστοι διαθέτουν πρόσβαση για ευάλωτες ομάδες».

Για ανάλγητη αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών έκανε λόγο η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν.

Ρίτα Σούπερμαν – Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Οι ευθύνες των αρμοδίων υπηρεσιών που δεν αναλαμβάνονται στον βαθμό που επιβάλλεται, οι ολέθριες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, η μη τήρηση των συμβατικών μας υποχρεώσεων και κατ’ επέκταση για κάποιους: η έλλειψη ευαισθησίας».

Αλεξάνδρα Ατταλίδου – Βουλευτής Οικολόγων

«Ελάχιστοι από τους πάροχους, πραγματικά έχουν είτε την πρόσβαση, είτε τα μέσα, γιατί χρειάζονται και τα μέσα».

Εκπρόσωποι του ΟΑΥ ανέφεραν ότι στις συμβάσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια υπάρχει ουσιώδης όρος ότι πρέπει να διαθέτουν πρόσβαση σε αναπήρους, ενώ το Υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε να ετοιμάσει τους σχετικούς κανονισμούς στα τέλη Οκτωβρίου. Οι βουλευτές εξέφρασαν την δυσφορία τους γιατί δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, η απόφαση για το κόκκινο κουμπί, δηλαδή για άμεση ενημέρωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από ηλικιωμένους.