Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αγια Σοφια Κωνσταντινουπολη

Έργα αποκατάστασης και συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην Αγία Σοφία, με την είδηση να προκαλεί όργιο φημών ακόμα και σε φιλοκυβερνητικά social media και ΜΜΕ της Τουρκίας ότι το προστατευόμενο από την UNESCO μνημείο το οποίο από το 2020 λειτουργεί ως τέμενος κλείνει για πολλά χρόνια.

Μάλιστα υπήρξαν αναφορές ότι αυτά τα έργα θα διαρκέσουν για μία πολύ μεγάλη περίοδο, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50 χρόνια και τις «δύο γενεές».

Πάντως, το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης της τουρκικής προεδρίας με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), επιβεβαιώνει τα έργα συντήρησης, αλλά διαψεύδει πως η Αγία Σοφία θα παραμείνει κλειστή κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Όπως αναφέρεται τα έργα συντήρησης θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024 και το δεύτερο στάδιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια.

Μάλιστα στην ανάρτηση τονίζεται πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή τόσο για τους προσκυνητές όσο και για τους επισκέπτες.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Ο ισχυρισμός ότι η αποκατάσταση του «τζαμιού» της Αγίας Σοφίας θα διαρκέσει 50 χρόνια και ότι θα είναι κλειστό για λατρεία και επισκέψεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν ευσταθεί. Το πρώτο στάδιο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024 και το δεύτερο στάδιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό για προσκυνητές και επισκέπτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά το tweet στο οποίο παρουσιάζονται και τα δημοσιεύματα που σύμφωνα με την τουρκική προεδρία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει το δίκτυο A Haber τα συγκεκριμένα έργα θα είναι σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ισλαμιστές και φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι διερωτώνται μήπως η απόφαση αυτή επί της ουσίας αποτελεί πολιτικό τέχνασμα που λειτουργεί ως προκάλυμμα για ένα ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο- άρση της λειτουργίας του άλλοτε χριστιανικού ναού, ως τέμενος σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια προσέγγισης της Δύσης.

Τι έλεγε ο Ερντογάν το 2019

Μάλιστα κάποιοι χρήστες του Twitter αλλά και κάποιοι ιστότοποι θυμήθηκαν κάποιες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν από τις 19 Μαρτίου 2019 όταν υπερασπιζόταν με σθένος την απόφαση να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία.

«Υπάρχει κόστος για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας. Όσοι θέλουν να ανοίξει η Αγία Σοφία σκέφτονται ποτέ τι θα γίνει με τα τζαμιά μας στο εξωτερικό; Ως πολιτικός ηγέτης, δεν έχω χάσει αρκετά την κατεύθυνσή μου για να πέσω σε αυτή την παγίδα», έλεγε τότε ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο σχεδόν έναν χρόνο μετά, αναθεώρησε μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Πηγή: in.gr