Η Κύπρος δεν διαθέτει ούτε υποδομές για νοσηλεία ασθενών με ηπατοπάθειες, ούτε εξειδικευμένο προσωπικό. Τις σοβαρότατες ελλείψεις εγείρει, με επιστολή προς την Υπουργό Υγείας, μέσω δικηγόρου, ο δημοσιογράφος και μεταμοσχευμένος ο ίδιος Σταύρος Κυπριανού. Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς παθολογικούς θαλάμους, με κίνδυνο για την ίδια τη ζωή τους.
Απουσία δομών, πρωτοκόλλων και εξειδικευμένου προσωπικού για παρακολούθηση των ασθενών με ηπατοπάθειες και ειδικότερα των μεταμοσχευμένων ήπατος παρατηρείται στην Κύπρο εν έτει 2023.
Τις παθογένειες του συστήματος στον τομέα της ηπατολογίας, επισημαίνει σε επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Υγείας, μέσω δικηγόρου ο δημοσιογράφος και μεταμοσχευμένος ο ίδιος Σταύρος Κυπριανού.
« Τονίζουμε ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα μεταμοσχευτικής αξιολόγησης των ασθενών[…] Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη νοσηλείας, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς παθολογικούς θαλάμους, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Τέτοιου είδους λοιμώξεις σε μεταμοσχευμένους ασθενείς πιθανόν να αυξήσουν την νοσηρότητα, λόγω ανοσοκαταστολής και βεβαρημένου ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να διατρέχει άμεσο κίνδυνο ακόμα και η ίδια τους η ζωή» δήλωσε ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Σταύρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν θέσεις ειδικών ιατρών ή ιατρών που θα ήθελαν να κάνουν υπο-ειδίκευση στη μεταμοσχευτική ηπατολογία με έξοδα του κράτους και πρόσθεσε ότι πρέπει να προσληφθούν και νοσηλευτές.
«Ήδη στο ΓΝ Λευκωσίας λειτουργεί μεταμοσχευτική κλινική που θα μπορούσε να στεγάσει αυτή τη νέα ομάδα που επιβάλλεται να δημιουργηθεί. Επίσης σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη νοσηλείας μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος αυτή θα πρέπει να νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική και όχι σε κοινούς θαλάμους», ανέφερε ο δημοσιογράφος Σταύρος Κυπριανού.
Στις αρχές Οκτωβρίου, και μετά το ταξίδι της στην Αγγλία, όπου θα επισκεφθεί και το πανεπιστημιακό King’s College Hospital, θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.
« Υπάρχει ένα προσχέδιο μνημονίου από πλευράς του Υπουργείου υγείας και του συγκεκριμένου κέντρου στο Λονδίνο […] Έχουμε ήδη από καιρό προχωρήσει στην συνάντηση με το συγκεκριμένο κέντρο στο Λονδίνο για να ολοκληρώσουμε συμφωνίες και να βρεθούν λύσεις και να δημιουργήσουμε υποδομές σε ένα αναγκαίο τομέα όπως της ηπατολογίας».
Η πολιτική απόφαση για εισαγωγή της εξειδίκευσης στον τομέα της μεταμοσχευτικής διαχείρισης των ηπατοπαθών δεν προϋποθέτει τη σύναψη συμφωνίας με κέντρα του εξωτερικού τόνισε στον ΑΝΤ1 ο Σταύρος Κυπριανού.
«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως εμείς θα καθορίσουμε το πλαίσιο συνεργασίας με το οποιοδήποτε άλλο κέντρο αριστείας του εξωτερικού και ακολούθως αυτή λόγω εμπειρογνωμοσύνης θα μας καθοδηγήσουν στα διαδικαστικά, δηλαδή στο στήσιμο και τη δημιουργία πρωτοκόλλων μεταμοσχευτικής διαχείρισης των ασθενών».
Για να προσθέσει ότι αυτά θα πρέπει να κοστολογηθούν άμεσα ώστε να περιληφθούν στον νέο προϋπολογισμό.
«Αλλιώς θα χάσουμε άλλο ένα χρόνο και μέχρι να αποφασίσουμε να σκεφτούμε και να συσκεφθούμε κάποιοι από εμάς δεν θα υπάρχουμε».
Με την επιστολή, ζητείται διευθέτηση συνάντησης, το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για λήψη μέτρων ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά της Δημοκρατίας.