Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ώρες αγωνίας βιώνουν οι άνθρωποι στο Μαρόκο μετά τον καταστροφικό σεισμό 6,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1037 ανθρώπους αλλά και τραυματίες ανέρχονται 1200.

Όσο περνάνε οι ώρες οι ανάγκες μεγαλώνουν με αποτέλεσμα να γίνεται έκκληση για αιμοδοσία. Η συμμετοχή, αναφέρουν τοπικά μέσα, είναι μεγάλη με ουρές να σχηματίζονται έξω από τα κέντρα αιμοδοσίας αλλά και τα νοσοκομεία ώστε να δώσουν οι πολίτες αίμα για τους περισσότερους από 670 τραυματίες.

Διασώστες παλεύουν με τον χρόνο ώστε να βρουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Μαρακές και ειδικότερα στην παλιά πόλη όπου τα κτίρια καταστράφηκαν εντελώς.

Την ίδια ώρα, οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Δεκάδες έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες, όμως δεν ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ.

Βίντεο που δείχνουν τη στιγμή του σεισμού, απεικονίζουν πολίτες τρομοκρατημένους να ουρλιάζουν τρέχοντας προς τους δρόμους, κτίρια να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι και σειρήνες να ηχούν.

Από τον καταστροφικό σεισμό έχει επηρεαστεί σοβάρα η ηλεκτροδότηση και σε πολλά σημεία είναι χωρίς ρεύμα αλλά και ίντερνετ με αποτέλεσμα οι επικοινωνίες να είναι δύσκολες.

Πολίτες της χώρας, μαρτυρούν ότι δεν είναι συνηθισμένοι σεισμοί τέτοιου μεγέθους και δηλώνουν τρομοκρατημένοι. «Ήταν ένα εφιαλτικό βράδυ» αναφέρει και προσθέτει πως ο σεισμός ήταν ξαφνικός και καταστροφικός. Σεισμολόγοι μάλιστα, σημειώνουν ότι ένας τέτοιος σεισμός έχει να σημειωθεί εδώ και έναν αιώνα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αλγερία. Οι αρχές σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Αρκετές χώρες έχουν δηλώσει πρόθυμες να συνδράμουν τις Αρχές. Ακόμα και τα «Λευκά κράνη» της Συρίας προθυμοποιήθηκαν ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους.

Δείτε βίντεο:

 

Μιλούν για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει ποτέ το Μαρόκο

Όπως μετέδωσαν μαροκινά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει μέχρι σήμερα τη χώρα.

Οι αρχές «έχουν κινητοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να επέμβουν και να προσφέρουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές», σημείωσε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αυτόπτες μάρτυρες, ο σεισμός έχει προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές σε πολλές πόλεις.
 

Οικογένεια εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια

Σε πόλη της επαρχίας Αλ Χαούζ, επίκεντρο του σεισμού, μια οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη στα συντρίμμια, αφού κατέρρευσε το σπίτι της.

Εκτός από το Μαρακές, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα, την Αγκαντίρ και την Εσαουίρα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Πολλοί άνθρωποι στις πόλεις αυτές βγήκαν στους δρόμους, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν τα σπίτια τους.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του Μαρακές, αλλά και αυτοκίνητα πλακωμένα από πέτρες. Σε άλλες εικόνες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές, να έχει καταρρεύσει, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους.
 

Το περιφερειακό κέντρο αιμοδοσίας της πόλης ζήτησε από τους πολίτες να προσφέρουν σήμερα αίμα για τους τραυματίες.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2004 σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.

Στις 29 Φεβρουαρίου 1960 σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Η ΕΕ εκφράζει ετοιμότητα για παροχή βοήθειας

«Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες στους οποίους εύχομαι ταχεία ανάρρωση και εκείνους που ανταποκρίθηκαν πρώτοι κάνοντας μια αξιοθαύμαστη δουλειά» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τον φονικό σεισμό στο Μαρόκο.  

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια εάν ζητηθεί αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς .

«Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της με τον λαό και τις αρχές του Μαρόκου» σημειώνει ο κ. Λέναρσιτς.

Λύπη ΥΠΕΞ για τον σεισμό στο Μαρόκο

Βαθιά λύπη εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο. «Οι σκέψεις μας είναι με την Κυβέρνηση και τον λαό του Μαρόκου αυτή τη δύσκολη στιγμή» αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείο Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Πηγή: protothema.gr