Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η Πολωνία υπέβαλε νομικές προσφυγές επιχειρώντας να ακυρώσει τρεις από τις κύριες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες όπως υποστηρίζει η πολωνική κυβέρνηση θα επιδεινώσουν την κοινωνική ανισότητα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οι νομικές αγωγές, που κατέθεσε η Βαρσοβία στο Δικαστήριο της ΕΕ τον Ιούλιο, στοχεύουν πολιτικές συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που συμφωνήθηκε φέτος, ο οποίος θα απαγορεύει την πώληση νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν CO2 στην ΕΕ από το 2035.

«Ο προσβαλλόμενος κανονισμός επιβάλλει υπερβολικά βάρη που συνδέονται με τη μετάβαση προς την κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων στους Ευρωπαίους πολίτες, ειδικά σε αυτούς που είναι λιγότερο ευκατάστατοι, καθώς και στον τομέα των ευρωπαϊκών εταιρειών αυτοκινήτων», ανέφερε η Πολωνία στην προσφυγή της, την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα.

Μια δεύτερη πολιτική της ΕΕ που θέτει εθνικούς στόχους μείωσης των εκπομπών "απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Πολωνίας", ενώ ένας τρίτος νόμος για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ μπορεί να μειώσει τις θέσεις εργασίας στην εξόρυξη άνθρακα και να αυξήσει την κοινωνική ανισότητα, είπε η Πολωνία.

Η Πολωνία παράγει περίπου 70% της ενέργειάς της από άνθρακα.

Η κυβέρνηση θέλει να ακυρωθούν και οι τρεις νόμοι. Κάθε ένας εγκρίθηκε από την ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά η Πολωνία είπε ότι θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί με ομόφωνη απόφαση δεδομένου του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν στα ενεργειακά μείγματα των χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ΕΕ έχει από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή στον κόσμο, και έχει παρακινήσει τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν κονδύλια της ΕΕ για να βοηθήσουν τις ευάλωτες κοινότητες να επενδύσουν σε καθαρή ενέργεια και να μειώσουν τους λογαριασμούς και να κόψουν τη μόλυνση του αέρα.

Ένα "μεταβατικό ταμείο" €17 δισ. της ΕΕ είναι σχεδιασμένο για να υποστηρίξει τις κοινότητες που επηρεάζονται από τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, κυρίως στοχεύοντας στην επανεκπαίδευση των εργαζομένων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ταμείου προορίζεται για την Πολωνία. Αλλά οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης της Πολωνίας να επιμηκύνει τη λειτουργία ενός ανθρακορυχείου μέχρι το 2040 μπορεί να σημαίνει ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα κονδύλια.