Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λίμνη Λοχ Νες

Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας εντείνει τις ανησυχίες των ειδικών στην περίφημη λίμνη Λοχ Νες της Σκωτίας, που σύμφωνα με τον μύθο φιλοξενεί ένα τέρας στα θολά βάθη της.

Η ξηρασία μαζί με άλλες κλιματικές αλλαγές, έχει επιπτώσεις σε πολλά είδη, από την αυτοφυή άγρια ζωή μέχρι και το διάσημο σολομό της Σκωτίας και τη γεωργία, αλλά και την παραγωγή ενέργειας.

«Το νερό γίνεται ένα εμπόρευμα που σπανίζει σε αυτό το μέρος του κόσμου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ψαράς Μπράιαν Σο. Τον περασμένο Ιούνιο η Σκωτία κατέγραψε τον πιο ζεστό μήνα στην ιστορία της.

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν τον Μάιο από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σκωτίας (Sepa) επιβεβαίωσαν ότι τα τα γλυκά νερά της λίμνης Λοχ Νες, τα μεγαλύτερα σε όγκο της Σκωτίας, είχαν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Οι αρχές ανησυχούν καθώς οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στην βροχή και δεν έχουν συνηθίσει σε τόσο ξηρές περιόδους.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι περιοχές Loch Maree στα βορειοανατολικά και Black Isle στα δυτικά.

O Nathan Critchlow, επικεφαλής ύδρευσης και σχεδιασμού της Sepa δήλωσε ότι έχουν ξηρασία πολύ σπάνια, περίπου μία φορά κάθε 18 χρόνια.

«Μέχρι το 2050, προβλέπουμε ότι θα έχετε πολύ χαμηλά επίπεδα νερού περίπου κάθε δύο χρόνια. Έτσι το κλίμα της Σκωτίας αλλάζει και αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής», ανέφερε.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει άλλη μια ξηρή περίοδο αργότερα το καλοκαίρι.

Η ζήτηση για νερό το καλοκαίρι εντείνεται επίσης, με μεγαλύτερο ανταγωνισμό για αυτό μεταξύ των αγροτών, των ψαράδων, των οικιακών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών και των υδροηλεκτρικών εταιρειών.

Η SSE Renewables, η οποία διαχειρίζεται ένα υδροηλεκτρικό πρόγραμμα στη Λοχ Νες, έχει αντιμετωπίσει ισχυρισμούς από ψαράδες και άλλους ότι προκαλούσε πτώση της στάθμης της λίμνης αποθηκεύοντας νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αρνήθηκε η εταιρεία.

Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και να προετοιμαστούν για περιόδους λειψυδρίας και πλημμύρες, καθώς η μέση θερμοκρασία αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (CCC), ένα συμβουλευτικό όργανο που διορίστηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τα 10 θερμότερα χρόνια της Σκωτίας έχουν σημειωθεί όλα από το 1997.

Η μέση θερμοκρασία μεταξύ 2010 και 2019 ήταν περίπου 0,7 βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία μεταξύ 1961 και 1990.

Ο βροχερός καιρός σε ορισμένα μέρη έφτασε παράλληλα με την άνοδο της θερμοκρασίας, κυρίως το χειμώνα, με την ετήσια μέση βροχόπτωση μεταξύ 2010 και 2019 να αυξάνεται κατά εννέα τοις εκατό σε σχέση με το 1961-1990.

Πηγή: ΚΥΠΕ