Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υτ

Στις 105 ανέρχονταν συνολικά μέχρι και την 1η Αυγούστου οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο Χορηγιών για Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «κτίΖΩ», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Λειτουργός Τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών Μαργαρίτα Κυριάκου.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για εγγραφή σε Κατάλογο Συντονιστών στο πλαίσιο του Σχεδίου «κτίΖΩ» ανέρχονται στις 20 μέχρι σήμερα. Οι συντονιστές θα αναλάβουν συντονιστικό ρόλο για την πρώτη φάση του Σχεδίου Χορηγιών, που αφορά στην αναδόμηση των 43 πολυκατοικιών, η επισκευή/αναβάθμιση των οποίων κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη της αντικατάστασης και ανοικοδόμησής τους. 

Η πρώτη φάση του Σχεδίου επικεντρώνεται σε 43 πολυκατοικίες των οποίων η επιδιόρθωση είναι οικονομικά μη βιώσιμη, εκ των οποίων οι 20 είναι άμεσης επικινδυνότητας και θα πρέπει να εκκενωθούν το ταχύτερο.

Σε σχέση με τις 20 πολυκατοικίες που είναι άμεσης επικινδυνότητας, κ. Κυριάκου είπε στο ΚΥΠΕ πως μέχρι και την 1η Αυγούστου υπήρξαν 82 αιτήσεις Δήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής για απόκτηση νέου διαμερίσματος όταν αυτό θα ανεγερθεί, ενώ 2 αιτήσεις αφορούν την αντικατάσταση του διαμερίσματος με χρήματα και όχι την απόκτηση νέου διαμερίσματος.

Επιπλέον, ανέφερε ότι 55 δικαιούχοι άρχισαν να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, καθώς έχουν ήδη εκκενώσει το διαμέρισμα τους.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες 23 πολυκατοικίες, που δεν είναι άμεσης επικινδυνότητας, η κ. Κυριάκου είπε ότι έχουν υποβληθεί 21 αιτήσεις Δήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής, εκ των οποίων 4 αιτήσεις αφορούν επίδομα ενοικίου με τους ένοικους των τεσσάρων αυτών διαμερισμάτων να έχουν ενοικιάσει άλλο διαμέρισμα.

Ανέφερε ότι οι ένοικοι των 23 αυτών πολυκατοικιών δικαιούνται είτε να παραμείνουν στο διαμέρισμα τους και να δηλώσουν αν θέλουν να συμμετέχουν στο Σχέδιο είτε να αποχωρήσουν από το διαμέρισμα τους και να λάβουν το επίδομα ενοικίου.

Η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι στους ένοικους και των 43 πολυκατοικιών δόθηκε χρονικό περιθώριο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου για να αποστείλουν την αίτησή τους γιατί είναι σημαντικό, όπως σημείωσε, να καταρτιστεί το πρόγραμμα σε σχέση με τον αριθμό των νέων πολυκατοικιών που θα πρέπει να ανεγερθούν.

Ανέφερε ότι οι καινούργιες πολυκατοικίες που θα ανεγερθούν θα αποτελούνται από 16 διαμερίσματα και πρόσθεσε πως με τον αριθμό των αιτήσεων για συμμετοχή που έχουν παραληφθεί σε κάποιες περιοχές έχουν ήδη συμπληρωθεί οι 16εξάδες.

Πιο συγκεκριμένα, ανά περιοχή, η κ. Κυριάκου είπε ότι στην περιοχή του Στροβόλου από τα 75 υφιστάμενα παλαιά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν έχουν κατατεθεί 26 αιτήσεις και θα πρέπει να αρχίσει η ανέγερση δύο νέων πολυκατοικιών, ενώ στην περιοχή των Λατσιών από τα 27 διαμερίσματα στον ένα οικισμό της περιοχής, οι 17 ένοικοι έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής.

Ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή των Λατσιών υπάρχουν δύο υφιστάμενες πολυκατοικίες που είναι δίπλα η μία στην άλλη, με συνολικά 18 διαμερίσματα και οι 16 έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο Σχέδιο και σημείωσε πως οι νέες πολυκατοικίες θα ανεγερθούν στον ίδιο χώρο.

Σε σχέση με τη Λεμεσό, η κ. Κυριάκου είπε στο ΚΥΠΕ ότι από δύο πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν υπάρχουν 12 αιτήσεις, ενώ υπάρχουν και αιτήσεις από τις υπόλοιπες 23 πολυκατοικίες που δεν είναι άμεσης επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα να συμπληρώνεται και πάλι 16εξάδα.