Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρέτησαν τον 27χρονο ανθυποσμηναγό, Περικλή Στεφανίδη, που έχασε τη ζωή του ενώ έδινε μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, από το μοιραίο Canadair, στον Πλατανιστό Καρύστου, μαζί με τον 34χρονο κυβερνήτη Χρήστο Μουλά.

Ανείπωτη θλίψη επικρατούσε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Αγιονερίου, στο Κιλκίς, εκεί όπου τελείται η κηδεία του ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά το τέλος της κηδείας, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ακούστηκαν χειροκροτήματα σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τον άτυχο άνδρα που σκοτώθηκε επιτελώντας το καθήκον του.

Συντετριμμένοι οι γονείς του 27χρονου που έφτασαν στην εκκλησία κρατώντας στα χέρια δύο φωτογραφίες του γιου τους όπου εικονίζεται εν ώρα πτήσης και με την επίσημη ενδυμασία του Σώματος. Ο χώρος της εκκλησίας γέμισε από στεφάνια στα οποία αποτυπώθηκε ο πόνος του αποχαιρετισμού για τον ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Λίγο πριν από τις 17:00 έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, για να αποτίσει φόρο τιμής στον πιλότο.

«Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το έργο σου. Έφυγες  πάνω στα χάλκινα φτερά σου. Η πολεμική αεροπορία έχασε ένα ικανότατο στέλεχος. Θα είμαστε πάντα δίπλα στην οικογένεια σου», είπε μεταξύ άλλων στον επικήδειο λόγο του ο διοικητής της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην οποία υπηρετούσε ο 27χρονος ανθυποσμηναγός. 

Nωρίτερα, λίγο πριν από τις 16:20 έφτασε στην εκκλησία το φέρετρο με τη σορό του Περικλή Στεφανίδη, τυλιγμένο με τη γαλανόλευκη σημαία.

1

Εξω από την εκκλησία έφτασε και το άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να αποδώσει τιμές στον Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη.

Ο 27χρονος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αλλά η καταγωγή του ήταν από το Παλαιό Αγιονέρι. Στην κηδεία του 27χρονου πιλότου θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κηδεία του δεύτερου πιλότου του Canadair, του 34χρονου σμηναγού Χρήστου Μουλά, θα τελεστεί αύριο το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Σεργίου στο Γαβαλοχώρι Αποκορώνα Χανίων.

Tο χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν στις 15:00 το μεσημέρι όταν έγινε γνωστή η είδηση για την πτώση αεροσκάφους Καναντέρ CL-215 που επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια.

Αμέσως στην περιοχή έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η τύχη των δύο χειριστών ήταν άγνωστη. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν από τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, από ένα συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ, η συντριβή του CL-215 γίνεται αμέσως μετά τη ρίψη νερού, με το δεξί φτερό του να προσκρούει σε δέντρο. Ο δεξιός πλωτήρας αποκόπηκε με συνέπεια να πάρει δεξιά κλίση και να συντριβεί στο έδαφος.