Τηλεόραση Ραδιόφωνο
asdsadsadsadsa

Επιστήμονες θεωρούν πως πέρα από τα επτά θαύματα στον κόσμο, υπήρξε και ένα ακόμη στη Νέα Ζηλανδία και χάθηκε μετά από μια έκρηξη ηφαιστείου.

Το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας καυχιόταν κάποτε για ένα φυσικό θαύμα τόσο εξαιρετικό που κέρδισε τον διάσημο τίτλο του «όγδοου θαύματος του κόσμου». Οι ροζ και λευκές πεζούλες της λίμνης Rotomahana ήταν ένα θέαμα απαράμιλλης ομορφιάς, που προσέλκυε τουρίστες από όλες τις γωνιές του πλανήτη στα μέσα της δεκαετίας του 1800. Αυτές οι αναβαθμίδες, που σχηματίστηκαν από διοξείδιο του πυριτίου, θεωρούνταν ότι διέθεταν υγιεινές ιδιότητες, ενώ η γύρω περιοχή διέθετε θερμές πηγές και θερμοπίδακες, καθιστώντας την ένα πραγματικό θαύμα της φύσης.

Ωστόσο, το μεγαλείο των αναβαθμίδων ήταν βραχύβιο, καθώς χάθηκαν από τον κόσμο για σχεδόν 140 χρόνια μετά από μια καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη. Για περισσότερο από έναν αιώνα, παρέμειναν καλυμμένες από μυστήριο και αντικείμενο έντονης περιέργειας για επιστήμονες και εξερευνητές.

Το 2011, μια αχτίδα ελπίδας αναδύθηκε καθώς μια ερευνητική ομάδα εξοπλισμένη με υποβρύχια εξερεύνησε τα βάθη της λίμνης Rotomahana. Έκαναν μια συγκλονιστική αποκάλυψη, πίστευαν ότι είχαν ανακαλύψει ένα ημισεληνοειδές τμήμα της Ροζ Ταράτσας που βρισκόταν περίπου 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της λίμνης. Ο ενθουσιασμός αυξήθηκε και το 2012, μια επόμενη ομάδα της GNS διεξήγαγε περαιτέρω έρευνες με τη χρήση σεισμικού εξοπλισμού. Ενώ οι Λευκές Τεράνες τους ξέφυγαν, βρήκαν στοιχεία που υποστήριζαν την πιθανότητα οι Ροζ Τεράνες να βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση, ενισχύοντας τους προηγούμενους ισχυρισμούς.

Το 2014 εμφανίστηκαν φωτογραφίες που έδειχναν τμήματα ροζ και λευκών αναβαθμίδων στις προβλεπόμενες θέσεις. Ωστόσο, οι απόψεις παρέμεναν διχασμένες και οι ερευνητές Rex Bunn και Dr. Sasha Nolden προσέθεσαν στην ίντριγκα τα ευρήματά τους. Βασιζόμενοι σε ημερολόγια πεδίου που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1850, πρότειναν ότι οι αναβαθμίδες βρίσκονταν θαμμένες κάτω από λάσπη και στάχτες στην ακτή της λίμνης.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, το μυστήριο παρέμενε, με αντικρουόμενους ισχυρισμούς και ασαφή στοιχεία. Οι επιστήμονες του GNS, ακολουθώντας τους ισχυρισμούς των Bunn και Nolden, διεξήγαγαν περαιτέρω έρευνες, αλλά τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αναβαθμίδες ήταν πιθανότατα βυθισμένες κάτω από τα νερά της λίμνης Rotomahana.

Το 2019, νέες εικόνες από τον Dr. Cornel De Ronde της GNS αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον για το αίνιγμα, με υποτιθέμενα τμήματα των ροζ αναβαθμίδων που καταγράφηκαν από τηλεκατευθυνόμενο όχημα. Η αναζήτηση του χαμένου θαύματος συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τα μυαλά και να πυροδοτεί νέο ενθουσιασμό.

Μέχρι σήμερα, η τύχη των ροζ και λευκών αναβαθμίδων παραμένει άλυτη. Αλλά η ελπίδα παραμένει ότι μια μέρα το μυστήριο θα λυθεί και ο κόσμος θα θαυμάσει και πάλι το μεγαλείο του χαμένου «όγδοου θαύματος» της Νέας Ζηλανδίας.

Πηγή: Gazetta.gr