Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Ιωάννου Πουρνάρα

Tις διενεργούμενες διαδικασίες ασύλου και τα έργα αναβάθμισης που έχουν αρχίσει στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κέντρο την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Ιωάννου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τη ροή των απαραίτητων διαδικασιών ασύλου και εξετάσεων των μεταναστών μέσα στο Κέντρο, ενώ συνομίλησε και με λειτουργούς της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) της Αστυνομίας Κύπρου και άλλων υπηρεσιών, όπως του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο Κέντρο και εμπλέκονται επίσης στις διαδικασίες.

Συμπληρώνεται πως στόχος της συνάντησης ήταν η εξεύρεση τρόπων βελτίωσης των διαδικασιών, έτσι ώστε οι εξετάσεις να ολοκληρώνονται άμεσα, ιδίως για τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είναι προδήλως αβάσιμες.

Κωνσταντίνος Ιωάννου Πουρνάρα

Η ανακοίνωση προσθέτει πως ο Υπουργός Εσωτερικών επιθεώρησε ακολούθως τις εργασίες αναβάθμισης του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ύψους γύρω στα €22 εκ. και με απευθείας ανάθεση στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2023, περιλαμβάνοντας την αγορά προκατασκευασμένων μονάδων στέγασης, αγορά εξοπλισμού, καθώς και συντήρηση υφιστάμενων υποδομών.

Σημειώνεται πως η αναβάθμιση τόσο του Κέντρου στον «Πουρνάρα» όσο και των άλλων δομών που δρομολογούνται στο παρόν στάδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποσκοπεί στη βελτίωση των διαδικασιών ασύλου και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου επισκέφθηκε το φυλάκιο των οριοφυλάκων στην Κοκκινοτριμιθιά, με τους οποίους συζήτησε τα θέματα επιτήρησης της πράσινης γραμμής, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κωνσταντίνος Ιωάννου Πουρνάρα

Εξάλλου, σύμφωνα με κείμενο που αναρτάται σήμερα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο για την αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» προβλέπει την εκτεταμένη ανακαίνιση του χώρου των διαδικασιών πρώτης υποδοχής, τη σημαντική αύξηση της χωρητικότητας των χώρων φιλοξενίας με 1.184 επιπλέον θέσεις και την ανάπτυξη κατάλληλων χώρων καραντίνας.

Προστίθεται ότι το σχέδιο κατασκευής εξασφαλίζει την προστασία των φιλοξενούμενων πληθυσμών στη βάση κριτηρίων ηλικίας, φύλου και ευαλωτότητας, καθώς και τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον που εγγυώνται τη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και οδηγούν σε μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία για τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους.

Κωνσταντίνος Ιωάννου Πουρνάρα

Παράλληλα με την ανακατασκευή του Κέντρου «Πουρνάρα», η Επιτροπή σημειώνει πως χορήγησε στην Κύπρο περίπου 67 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων για την κατασκευή ενός νέου κέντρου υποδοχής δεύτερης γραμμής στις Λίμνες, όπου θα φιλοξενούνται οι αιτούντες διεθνή προστασία και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2025, προσθέτοντας 1.000 θέσεις στις δυνατότητες υποδοχής της χώρας.

Συμπληρώνεται πως οι αναβαθμίσεις στο Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου, οι οποίες εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας χωρητικότητα για 150 διαμένοντες σε περισσότερες από 70 μονάδες, χρηματοδοτήθηκαν από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA).

Κωνσταντίνος Ιωάννου Πουρνάρα

*Πηγή/Φωτογραφίες: ΚΥΠΕ