Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ξεκίνησε από την περασμένη βδομάδα, η εντατικοποίηση των τελωνειακών ελέγχων, στα σημεία διέλευσης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Στους παραβάτες επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο σχεδόν 4 ευρώ ανά λίτρο, όπως ανάφερε ο Γιώργος Κωνσταντίνου, Τελωνειακός λειτουργός Α', μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1. 

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί αντιπρόσωπος κάποιου πρατηρίου που μετέφερε καύσιμα στις ελεύθερες περιοχές με στόχο την μεταπώληση, ωστόσο έχουν εντοπιστεί σε αρκετές περιπτώσεις κρυμμένα μπιτόνια ή διπλά ντεπόζιτα σε οχήματα.   

Ο έλεγχος γίνεται κυρίως σε οχήματα εμπορικής χρήσης, όπως φορτηγά και βυτιοφόρα, όπου και μετρείται ο δείκτης καυσίμων που μεταφέρουν κατά τη διέλευση τους στα σημεία εισόδου προς τα κατεχόμενα. Κατά την επιστροφή τους, στις ελεύθερες περιοχές, τα ίδια φορτηγά, ελέγχονται ξανά κατά πόσο υπάρχει αύξηση στην ποσότητα του ντεπόζιτου.   

Παράλληλα τα οχήματα ελέγχονται για διπλά ντεπόζιτα ή εάν υπάρχουν επιπλέον μπιτόνια σε κρυμμένα σημεία. Όπως ανάφερε ο κ. Κωνσταντίνου, όπως και σε άλλα σημεία τελωνείου, γίνεται αξιολόγηση κινδύνου και η προτεραιότητα δίνεται σε οχήματα εμπορικού χαρακτήρα, ενώ ο έλεγχος γίνεται σε όλα τα οδοφράγματα που επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων.   

Πέρα από τα καύσιμα, τα καπνικά είναι τα πιο συνήθη προϊόντα που κατάσχονται, αφού με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, επιτρέπεται η μεταφορά δύο πακέτων τσιγάρων, ενώ δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για καπνό τσιγάρων ή ναργιλέ.  

Εξαίρεση στην απαγόρευση της εμπορικής χρήσης, είναι προϊόντα που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου ή έχουν δεχθεί την τελική ουσιαστική τους τροποποίηση στα κατεχόμενα. Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται, όπου εμπλέκονται αρκετοί φορείς.