Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μετανάστες

Δεκατέσσερα σκάφη με παράτυπους μετανάστες έφτασαν στην Κύπρο το Μάιο από τη Συρία και την Τουρκία.

Αριθμός πολύ μεγάλος που προκαλεί έντονες ανησυχίες και προβληματισμό στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), Ανδρέα Ζαχαρία, «από τον Μάιο είχαμε 14 αφίξεις μεταναστών. Όλες από την περιοχή του Κάβο Γκρέκο, γύρω στα 364 άτομα έχουν αφιχθεί το τελευταίο ουσιαστικά ενάμιση μήνα. ΤΟ ΚΣΕΔ εμπλέκεται σε αυτές περιπτώσεις όταν υπάρχει κατάσταση κινδύνου».

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, είχε το γενικό πρόσταγμα σε τρεις περιπτώσεις, αφού οι μετανάστες κινδύνευαν λόγω της κακής κατάστασης των σκαφών.

Όπως δήλωσε ο Υποδιοικητής του ΚΣΕΔ, «ρμείς εφαρμόζοντας τα σχέδια που καθορίζουν ποιες είναι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Υπάρχουν καθημερινά σε ετοιμότητα μέσων έρευνας και διάσωσης// εμείς τα κινητοποιούμε αφού αξιολογήσουμε την κατάσταση για να παρέχουμε βοήθεια σε αυτόν που κινδυνεύει».

Τα ξημερώματα (26/06) έφτασε στην Κύπρο άλλη μια φουρνιά από μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκα που εντοπίστηκε τρία ναυτικά μίλια από τις ακτές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Στο σημείο έσπευσε άκατος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας όπου διαπιστώθηκε ότι στο σκάφος επέβαιναν 50 άτομα, εκ των οποίων 26 άντρες, 7 γυναίκες και 17 ανήλικοι.

Όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου και στη συνέχεια στο Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά.