Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εργασια

Σχεδόν εννέα στους δέκα ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης έχουν «θεμελιώδεις προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών», σύμφωνα με τα πορίσματα νέας έκθεσης του ΟΗΕ.

Η σχετική έρευνα καταγγέλλει μια «δεκαετία στασιμότητας» που έχει οδηγήσει στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως αναφέρει το CNN που επικαλείται την σχετική έκθεση.

Το 50% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες από τις γυναίκες.
Προσθέτουν επίσης ότι, με την υποτίμηση των ικανοτήτων και των δικαιωμάτων των γυναικών στην κοινωνία, περιορίζονται οι επιλογές και οι ευκαιρίες τους.

Αυτές οι προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών εντοπίζονται στο εισόδημα, το επίπεδο εξέλιξης και επαγγελματικής τους ανέλιξης όπως και την κουλτούρα τους, προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνοντας ότι, η κατάσταση σε ότι αφορά την αντιμετώπιση τους, παραμένει στάσιμη από το 2019.

«Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων έως το 2030», σχολιάζει η έκθεση, η οποία αντανακλά απόψεις πολιτών από 80 χώρες, που καλύπτουν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι προκαταλήψεις αυτές εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους, όπως με την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε επιτελικές θέσεις.

Συγκεκριμένα, στην αγορά εργασίας, οι γυναίκες καταλαμβάνουν λιγότερο από το ένα τρίτο των διευθυντικών θέσεων, ενώ η εικόνα παραμένει ζοφερή και στο υψηλότερο επίπεδο ηγεσίας: Το ποσοστό των γυναικών ως αρχηγών κρατών ή αρχηγών κυβερνήσεων παραμένει γύρω στο 10% από το 1995, όπως επισημαίνει η έκθεση προσθέτοντας ότι, το χάσμα αυτό δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση το επίπεδο της εκπαίδευσής τους.

Στις 59 χώρες, όπου οι γυναίκες είναι πλέον πιο μορφωμένες από τους άνδρες, το μέσο εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων φθάνει το 39% υπέρ των ανδρών.

Οι κοινωνικοί κανόνες που υποβαθμίζουν τα δικαιώματα των γυναικών είναι επίσης επιζήμιοι για την κοινωνία γενικότερα. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη προόδου αναφορικά με τους κοινωνικούς κανόνες που σχετίζονται με τα δύο φύλα εκτυλίσσεται σε μια κρίση ανθρώπινης εξέλιξης και ανάπτυξης.

«Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) μειώθηκε το 2020 για πρώτη φορά στα χρονικά αλλά και την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο Pedro Conceição, επικεφαλής του Γραφείου του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). «Όλοι έχουν να κερδίσουν από τη διασφάλιση της ελευθερίας και της δράσης των γυναικών», πρόσθεσε.

Πηγή: Cnn.gr