Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε στην κρίσιμη σημερινή της συνεδρία την εκκλησιαστική ποινή που τέθηκε στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο. Σύμφωνα με την απόφαση που έχει παρθεί, ο ιεράρχης που κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη το 1981, θα τεθεί σε αργία μέχρι και την εκδίκαση της έφεσης που έχει υποβάλει. Για τους Παγκράτιο Μερακλή και Ανδρέα Πιτσιλλίδη αποφασίστηκε όπως κληθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για να απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα τους υποβληθούν.

Η Ιερά Σύνοδος εξουσιοδότησε επίσης τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο όπως εφαρμόσει τα όσα προνοούνται για τη μεταστέγαση και τα δικαιώματά του.

Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε μεταξύ άλλων το θέμα του αφορισμού του Ανδρέα Πιτσιλλίδη και αποφάσισε όπως τον καλέσει ενώπιόν της κατά την επόμενη συνεδρία της Συνόδου ώστε να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί όταν του επιβλήθηκε η ποινή του αφορισμού πριν λάβει την απόφασή της.

Σχετικά με τον εν αργία διατελούντα Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου Κύπρου ζήτησαν να εξετάσουν το θέμα σε επόμενη συνεδρία παρουσία και του ιδίου.

Η απόφαση αναφέρεται και στην παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα καλώντας τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να μην επηρεαστούν από τις υπερφίαλες δηλώσεις του κατακτητή. 

Αναφορά γίνεται και σε παραποιημένες εικόνες της Θεοτόκου και Αγίων καθώς και φωτογραφίες Ηρώων του Ελληνικού έθνους κατά τη διάρκεια της λεγόμενης "παρέλασης υπηρηφάνειας" και καλεί τον λαό να επιδείξει την αποστροφή του προς τέτοιες καταστάσεις, μένοντας πιστός στα όσα πραελάβαμε από τους προγόνους μας, όπως σημειώνει.

Η ανακοίνωση:

 

1

 

1

 

 

Διαδήλωση έξω από την Αρχιεπισκοπή για τον τέως Κιτίου

Σημειώνεται ότι έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή την ώρα που συνεδρίαζε η Ιερά Σύνοδος οργανωμένα σύνολα διαμαρτύρονταν με αίτημα την  καθαίρεση του Μητροπολίτη τέως Κιτίου.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 15 Μαΐου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, ανακοίνωσε την απόφαση του στη δεύτερη υπόθεση κατά του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομου, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άσεμνη επίθεση σε βάρος γυναίκας, όταν αυτή ήταν δεκαέξι χρόνων, το 1981.

Αφού έκρινε ως αξιόπιστες τις μαρτυρίες της παραπονούμενης, της μητέρας, της αδελφής αλλά και του γιατρού της, το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι ενθαρρύνθηκε να προχωρήσει σε καταγγελία, τόσα χρόνια μετά, από τις δημόσιες καταγγελίες άλλων γυναικών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο ίδιος ιεράρχης είχε κριθεί αθώος σε άλλη υπόθεση, μετά από καταγγελία για βιασμό το 2021, ενώ αναφορά έγινε και σε άλλες γυναίκες, οι οποίες δεν τόλμησαν να τον καταγγείλουν.

 

 

 

1
1