Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η πιο κρίσιμη Ιερά Σύνοδος μετά το Ουκρανικό πραγματοποιήθηκε σήμερα με μια γεμάτη ατζέντα και κύριο θέμα την στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία της Κύπρου στην υπόθεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου ο οποίος έχει καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανήλικου κοριτσιού. Έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση διαμαρτυρίας από οργανωμένα σύνολα που ζητούσαν την καθαίρεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου. Στην ατζέντα της Ιεράς συνόδου βρίσκονταν μεταξύ άλλων και άλλα σοβαρά θέματα όπως η άρνηση του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού να συμμετέχει στο αρχιερατικό συλλείτουργο της Κυριακής, την άρση της αργίας του Παγκράτιου Μερακλή καθώς και την άρση αφορισμού του θεολόγου Αντρέα Πιτσιλλίδη.

Διαμαρτυρία έξω από την Αρχιεπισκοπή

Οργανωμένα σύνολα έχουν προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αρχιεπισκοπή, απαιτώντας την καθαίρεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Λάρνακας για άσεμνη επίθεση σε 16χρονη το 1981, σε 12μηνη ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή, ωστόοσο ο ίδιος αρνείται τα όσα κατήγγειλε η γυναίκα, ενώ έχει προχωρήσει και σε έφεση.

 

1
1
1

 

1

 

1

 

1

Η Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με εκτιμήσεις θεολόγων, δεν αναμένεται να αποφασίσει άμεσα για καθαίρεση του τέως Κιτίου, λόγω της έφεσης που εκκρεμεί. Αναμένεται μάλλον να τεθεί σε αργία μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Άλλωστε, 'οπως είχε αναφέρει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, εφόσον τεθεί σε αργία, η Ιερά Σύνοδος μπορεί να παρέχει μέχρι 50% της αντιμισθίας του. Ανέφερε ακόμα ότι ο τέως Κιτίου έχει οδηγό και αυτοκίνητο από την Ιερά Σύνοδο, ενώ διαμένει μέσα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, το οποίο κατά τον θεολόγο «πρέπει να εγκαταλείψει εδώ και τώρα».

Νέα αναταραχή με τη στάση του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού

Σε αναταραχή βρίσκεται η Εκκλησία της Κύπρου, σε ακόμη μία περίπτωση, με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο να δηλώνει την αποφασιστικότητα του να μην επιτρέψει την εξέλιξη ενός σχίσματος στην Εκκλησία. Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου έγιναν μετά τη στάση του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού να μην συμμετάσχει στο αρχιερατικό συλλείτουργο που έγινε την Κυριακή (11/06) στην Λευκωσία, όπου μνημονεύθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος.

«Πρέπει ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός να πάρει τα μηνύματα και από τον κόσμο αλλά και από όλους εμάς και είμαι αποφασισμένος να μην εξελιχτεί ένα σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου και ερωτηθείς τι σκοπεύει να πράξει, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος» και δήλωσε πως δεν επιθυμεί να προκαταλάβει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

 

Η ανακοίνωση μετά την Ιερά Σύνοδο:

1

 

1