Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Θα είναι πιθανόν αδύνατο να επισκευαστεί το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα μετά την έκρηξη που προκάλεσε ρήγμα στην δομή, δήλωσε σήμερα διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις αξιωματούχος στην υπό ρωσική κατοχή πόλη της Νόβα Καχόβκα, ενώ οι δύο πλευρές κατηγορούν η μια την άλλη για την έκρηξη.

Σήμερα το πρωί, η ουκρανική προεδρία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «ανατίναξε» στη διάρκεια της νύκτας το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα για να πλημμυρίσει την περιοχή και να φρενάρει την ουκρανική επίθεση που βρίσκεται σε προετοιμασία.

«Ο στόχος των τρομοκρατών είναι προφανής: να εμποδίσουν τις επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

1

Από την πλευρά του, σε σχόλια που έκανε σε ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο δήμαρχος της πόλης Βλαντίμιρ Λεοντίεφ σημείωσε ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα ήταν αποτέλεσμα σειράς ουκρανικών πληγμάτων.

Το Reuters δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Λεοντίεφ σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν μετά την ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα και πρόσθεσε ότι τμήμα της πόλης αποσυνδέθηκε από το δίκτυο παροχής ρεύματος για λόγους ασφαλείας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έκρινε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Οι ειδικοί του IAEA» που είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια «παρακολουθούν στενά την κατάσταση», πρόσθεσε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιεί νερό από τον ποταμό για την ψύξη του καυσίμου στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Σύμφωνα με την ουκρανική κρατική υδροηλεκτρική εταιρεία, το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της Καχόβκα, στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή στη νότια Ουκρανία, «καταστράφηκε τελείως» και δεν μπορεί να αποκατασταθεί η λειτουργία του έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο μηχανοστάσιό του.

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε ξεχωριστά ότι έως και 80 κοινότητες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μετά την, όπως την περιέγραψε, καταστροφή του φράγματος του σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πολλά χωριά έχουν «τελείως ή εν μέρει» πλημμυρίσει στην Ουκρανία μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον Δνείπερο στην περιφέρεια της Χερσώνας που είναι υπό ρωσική κατοχή, και άρχισε η απομάκρυνση κατοίκων, ανακοίνωσε άλλος Ουκρανός αξιωματούχος.

«Περίπου 16.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη ζώνη», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ολεξάντρ Προκούντιν, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας.

Παράλληλα το TASS μετέδωσε επικαλούμενο υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ότι τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες νερού της Κριμαίας επαρκούν μετά την ρήξη του φράγματος στην Νόβα Καχόβκα.

Η χερσόνησος της Κριμαίας, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, εξαρτάται για πόσιμο νερό από το Βόρειο Κανάλι της Κριμαίας, μέσω του οποίου έρχεται νερό στην χερσόνησο από τον ποταμό Δνείπερο.

Η Ουκρανία είχε στο παρελθόν αποκλείσει τις προμήθειες νερού στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014, προκαλώντας οξεία λειψυδρία στην περιοχή.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στις ζώνες της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που ελέγχονται από τη Ρωσία, καταστράφηκε εν μέρει σήμερα, με τη Μόσχα και το Κίεβο να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την καταστροφή του.
 

Πεσκόφ: Η έκρηξη στο φράγμα της Χερσώνας είναι αναμφίβολα «μια εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς»
 

Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα μια εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς του Κιέβου μετά την εν μέρει καταστροφή υδροηλεκτρικού φράγματος στην Χερσώνα, περιφέρεια που τελεί εν μέρει υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων στη νότια Ουκρανία.

«Πρόκειται αναμφίβολα για μια εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς της ουκρανικής πλευράς, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με εντολή του Κιέβου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι απορρίπτει «κατηγορηματικά»τις κατηγορίες των ουκρανικών αρχών που επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την ρήξη του φράγματος της Καχόβκα.

«Όλη την ευθύνη τη φέρει το καθεστώς του Κιέβου», επέμεινε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ένας από τους στόχους αυτής της ενέργειας ήταν να «στερήσουν το νερό από την Κριμαία», την χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.


Το υδροηλεκτρικό φράγμα στην Νόβα Καχόβκα, που κατασκευάστηκε στον ποταμό Δνείπερο τα χρόνια του 1950 και κατελήφθη ήδη από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, είναι κρίσιμης σημασίας για την τροφοδοσία με νερό της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «η πράξη αυτή δολιοφθοράς θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιφέρειας» της Χερσώνας, όπως και «οικολογικές συνέπειες».

Λίγο μετά τις δηλώσεις Πεσκόφ ο κορυφαίος Ουκρανός διπλωμάτης Άντον Κορίνεβιτς κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία και δήλωσε ότι ήταν ενέργεια ενός «κράτους τρομοκράτη».

Η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει στο πεδίο της μάχης, άρα στοχοθετεί μη στρατιωτικές υποδομές για να προσπαθήσει να υποτάξει τους Ουκρανούς, δήλωσε ο ίδιος. «Μόλις σήμερα ανατίναξε ένα μεγάλο φράγμα», δήλωσε ο Κορίνεβιτς, πρέσβης στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ομιλία του στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

«Προκαλεί την απομάκρυνση σημαντικού αριθμού αμάχων, ζημιές στο περιβάλλον και απειλεί την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια. Οι ενέργειες της Ρωσίας είναι ενέργειες ενός κράτους τρομοκράτη, ενός επιτιθέμενου».
 

Απειλούνται 14 οικισμοί με 22.000 κατοίκους