Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητδ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κοινότητες Αγίας Βαρβάρας και Αλάμπρας, για το ενδεχόμενο ανέγερσης ηλιοθερμικού πάρκου εντός των ορίων των δύο κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας.

Η πολεοδομική αδειοδότηση για την ανέγερση του έργου, που θα είναι συνολικής έκτασης 3,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τέθηκε υπό το μικροσκόπιο της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Οι βουλευτές εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, αν τελικά το τμήμα πολεοδομίας ανάψει πράσινο για τη δημιουργία του πάρκου.

Άριστος Δαμιανού- Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής

Με βάση και τα στοιχεία που κατατέθηκαν σήμερα ενώπιον της επιτροπής η περιβαλλοντική και η κοινωνική επίπτωση από την κατασκευή του έργου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που θα επιφέρει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, (ΚΑΡΤΑ 1) η απόδοση του πάρκου, η έκταση του οποίου είναι ανάλογη με ολόκληρη την κοινότητα με την οποία γειτνιάζει, θα είναι ισχύος 65 μεγαβάτ, ενώ θα τοποθετηθούν 6,500 ηλιοστάτες και κάθε ένας θα έχει καθρέφτη έκτασης 64 τετραγωνικών μέτρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από την θερμότητα που θα προκαλούν οι αντανακλάσεις.

Για τη δημιουργία του πάρκου στη βάση αυτού του σχεδιασμού (ΚΑΡΤΑ 2) θα προκύψουν και άλλες σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων, καθώς, θα πρέπει να μετακινηθούν είκοσι χιλιάδες τόνοι χώματος, και να αποκοπούν 3,100 πεύκα.

Επιπλέον, η δημιουργία του πάρκου θα συνεπάγεται την ακύρωση του σχεδιασμού για ανέγερση 650 κατοικιών, οι οποίες προορίζονταν για πρόσφυγες.

Άριστος Δαμιανού- Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής

Και μια σειρά από άλλων επιπτώσεων οι οποίες θα οδηγήσουν τους αρμόδιους φορείς στις σοφότερες των αποφάσεων γιατί είναι προφανές ότι αυτό το έργο με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, οι κοινοτάρχες των δύο επηρεαζόμενων κοινοτήτων ήγειραν ανησυχίες για την τεράστια έκταση του πάρκου και τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις που θα επέλθουν, ενώ έγιναν αναφορές και για παράτυπες διαδικασίες.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής του τμήματος πολεοδομίες διευκρίνισε ότι η αίτηση για πολεοδομική άδεια δεν έχει ακόμη εγκριθεί, καθώς εκκρεμεί η θέση του τμήματος περιβάλλοντος, η οποία θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην τελική απόφαση.

Άριστος Δαμιανού- Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής

Εμείς δεν θα προκαταλάβουμε τις αποφάσεις θα δώσουμε ελάχιστη πίστωση χρόνου στους αρμοδίους και θα επανέλθουμε εντός Ιουνίου για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και θα επανέλθουμε εντός Ιουνίου γιατί πολλά πράγματα έγιναν λανθασμένα.

Στην επόμενη συνεδρία θα κληθεί να εκφράσει τις θέσεις της και η εταιρεία που υπέβαλε την αίτηση για ανέγερση του ηλιοθερμικού πάρκου.