Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΣΟΥΔΑΝ

Ο στρατός του Σουδάν παρουσιάζεται να κερδίζει έδαφος, στις συγκρούσεις που μαίνονται για τρίτη ημέρα με παραστρατιωτικές δυνάμεις, καθώς, παράλληλα με τις μάχες στους δρόμους, βομβαρδίζει και τις βάσεις τους από αέρος. Η αφρικανική χώρα μετρά ήδη περίπου εκατό άμαχους νεκρούς και περίπου τετρακόσιους τραυματίες, ενώ την πρωτεύουσα Χαρτούμ συνταράσσουν αδιάκοπα και σήμερα πυρά και εκρήξεις.

Οι συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ του στρατού τον οποίο ελέγχει ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι είχαν εκδιώξει μαζί την πολιτική κυβέρνηση της χώρας από την εξουσία, με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Από το πρωί του Σαββάτου, έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου και έκτοτε μαίνονται μάχες με βαρύ οπλισμό.

Οι δυνάμεις που ελέγχει ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο αποκαλούνται Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (FSR), και πρόκειται για πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ, οι οποίοι μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατωτική δύναμη. Μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο των υποδομών, στρατιωτικών και μη, στο Σουδάν, αλλά συναντούν την αποτελεσματική αντίσταση του νόμιμου στρατού, υπό τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν.

Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα. Ήδη, με βάση τον επίσημο απολογισμό, 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, οι 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ. Από την Ένωση Ιατρών του Σουδάν αναφέρεται πως «οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε δεκάδες», αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Λύση άμεσα ή κατάπαυση του πυρός δεν διαφαίνοντα, ενώ γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ιδιαίτερα καθώς, ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, στο Σουδάν τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτροδότηση παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ρεύματος έχει διακοπεί από το Σάββατο, όπως και η υδροδότηση.

Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος και σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια, ούτε άλλα υλικά ζωτικής σημασίας».

Οι ασθενείς, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά, «δεν έχουν να φάνε και να πιουν». Το ίδιο και οι συγγενείς τους, οι οποίοι δεν έχουν εγκαταλείψει τα νοσοκομεία, φοβούμενοι για τις ζωές τους.

ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνής ανησυχία

Η κατάσταση στο Σουδάν κρατά σε εγρήγορση τη διεθνή κοινότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι υπάρχει «κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας» των συμμάχων για τις συγκρούσεις στο Σουδάν, καθώς και η κοινή άποψη ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Οι δηλώσεις του έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία. Έκανε λόγο για στενές διαβουλεύσεις με τους εταίρους στον αραβικό κόσμο και την Αφρική καθώς και με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Την ίδια ανησυχία απηχούν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι: «Εντέλει, το άμεσο μέλλον βρίσκεται στα χέρια των στρατηγών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση και τους καλούμε να βάλουν πρώτα την ειρήνη, να δώσουν τέλος στις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις» ήταν η αναφορά του.

Πηγές: Reuters, AP, ΑΠΕ/ΜΠΕ