Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πορεία Χριστοδούλας Πάφος.

Απ’ όλα τα όπλα στη φαρέτρα των ασθενών, τις καινοτομίες, τα φάρμακα, τις επεμβάσεις, το πολυτιμότερο όλων κι αυτό που καμία τεχνητή νοημοσύνη και καμία προηγμένη τεχνολογία δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει είναι το «Μαζί», ανέφερε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, που ηγήθηκε της 48ης Πορείας Χριστοδούλας στην Πάφο.

Ο κ. Λετυμπιώτης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα γιορτινή, σημειώνοντας πως εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, από όλα τα μονοπάτια της ζωής αφήνουν στην άκρη ό,τι κάνουν συνήθως τις Κυριακές για να ενωθούν σε μια κοινή πορεία με ένα κοινό προορισμό, αυτόν της κοινωνικής αλληλεγγύης και της έμπρακτης βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η εκστρατεία της «Πορείας Χριστοδούλας» συνοψίζεται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να έχει η κοινωνία μας, την αλληλεγγύη και τον αλτρουϊσμό. Έστειλε επίσης το μήνυμα πως ο καρκίνος, αυτή η ανίατη κάποτε ασθένεια, θεραπεύεται, προσθέτοντας πως το Κράτος πρέπει να στοχεύσει προς την σωστή πρόληψη αλλά και στην εφαρμογή των καινοτόμων θεραπειών.

Το φετινό σύνθημα της εκστρατείας, συνέχισε, είναι «Να είσαι εκεί», ένα σύνθημα, όπως είπε, που απευθύνεται στον κάθε ένα και στην κάθε μια από εμάς. Να είσαι εκεί, συμπλήρωσε, δίπλα στους ασθενείς με καρκίνο, για τους επαγγελματίες υγείας, που άοκνα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, να είσαι εκεί να ενώσεις την ψυχή σου με τους εκατοντάδες συνανθρώπους μας σε μια πορεία αγάπης, και να είσαι εκεί σε αυτή την μεγάλη εκστρατεία.  

Ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Πάφου, Μιλτιάδης Μιλτιάδους, είπε, μεταξύ άλλων, πως η Πορεία Χριστοδούλας έχει καταστεί θεσμός και καταξιώθηκε από την κυπριακή κοινωνία για να υπενθυμίζει σ΄όλους την ανάγκη για στήριξη των συνανθρώπων μας με εμπειρία καρκίνου. Δεσμεύτηκε επίσης πως θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε οικογένεια που έχει ανάγκη και ασθενή με εμπειρία καρκίνου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, έθεσε το θέμα της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στην Πάφο, λέγοντας πως οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η Πολιτεία και το Κράτος «πρέπει να κάνουν περισσότερα για τους ασθενείς με καρκίνο» αλλά και ότι χρειάζεται ο εθελοντισμός. Χωρίς να υπάρχουν εθελοντές και χωρίς την εθελοντική φροντίδα αυτών των ασθενών, δεν θα είναι εφικτό, ούτε τώρα ούτε τα επόμενα χρόνια, να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τα πολλαπλά προβλήματα, κατέληξε.

Εξάλλου, ο Σάββας Παπαθωμά, Επαρχιακός Υπεύθυνος της Τράπεζας Κύπρου, διαβεβαίωσε πως η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει μέσω του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου να παρέχει κάθε στήριξη σε όλους τους ασθενείς με εμπειρία καρκίνου. Πρέπει να είμαστε εκεί για κάθε προσπάθεια υποστήριξης, είπε.

Την ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου στήριξε ο ποδηλάτης Πέτρος Ππόλος, ο οποίος ανέφερε πως ο ίδιος και η ομάδα ποδηλατώντας συγκέντρωσαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Έστειλε επίσης ένα «δυνατό μήνυμα» σε όσους παλεύουν με τον καρκίνο, ότι «μπορούν να νικήσουν», όπως τα κατάφερε και ο ίδιος που έτυχε στήριξης από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, αλλά και τον ΠΑΣΥΚΑΦ.

Στη Λεμεσό η Πρώτη Κυρία

Πλήθος Λεμεσιανών έγιναν και φέτος η δύναμη των μαχητών της ζωής, περπατώντας στο πλαίσιο της 48ης πορείας Χριστοδούλας που σκοπό έχει τη στήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. 

Η εκκίνηση της πορείας Χριστοδούλας στη Λεμεσό έγινε στις 10.30 το πρωί, στο Μόλο (Yellow Cafe), στην παρουσία της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, της Υφυπουργού Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη, του Δημάρχου Λεμεσού Νίκου Νικολαΐδη, βουλευτών και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Η Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, Μπέτυ Αντωνιάδου, αναφέρθηκε στην προσφορά του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και ευχαρίστησε τους εθελοντές για τη στήριξη προς το σημαντικό έργο του συνδέσμου, στέλνοντας το μήνυμα ότι «κανείς δεν είναι μόνος».

Οι πολίτες περπάτησαν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου στην περιοχή της επίχωσης στέλνοντας και αυτοί με τη σειρά τους το δικό τους μήνυμα ζωής μα και την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο.