Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φδητ

Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ ανακοινώνουν ότι, ύστερα από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, αναστέλλεται η στάση  εργασίας στο Γενικό Νοσοκομείου Αμμοχώστου, που ανακοινώθηκε για αύριο Τρίτη 14 Μαρτίου μεταξύ των ωρών 12:00-12:30 μ.μ.

Η στάση εργασίας επρόκειτο να γίνει λόγω της μη ανανέωσης του συμβολαίου δυο νοσηλευτών, οι οποίοι εργοδοτήθηκαν λόγω Covid με το καθεστώς της επίταξης, όπως αναφέρεται.

«Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, θα συζητήσει το θέμα με στόχο την επίλυσή του», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ενοχλημένοι οι νοσηλευτές

Όπως δήλωσε νωρίτερα στο «Μέρα Μεσημέρι» το μέλος της ΠΑΣΥΝΟ, Γιώργος Αλλαγιώτης, «δυστυχώς αύριο το συμβόλαιο του ενός συναδέλφου λήγει και είναι πραγματικά είναι μετά λύπης φτάνουμε σε αυτό το σημείο, να προχωρούμε σε απεργιακά μέτρα για το αυτονόητο. Την ίδια ώρα έχουμε σοβαρή υποστελέχωση και αντί να κάνουμε την υπέρβαση και να βρούμε τη λύση για τους δύο συναδέλφους, βρίσκουμε πρόφαση ότι δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε».

Κληθείς από τον ΑΝΤ1 να σχολιάσει τις δύο περιπτώσεις ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανέφερε ότι για τις προσλήψεις νοσηλευτών στον ΟΚΥπΥ υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες εντός των νομικών πλαισίων και οι οποίες ισχύουν καθολικά για όλους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό: «Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις και το ήθος συγκεκριμένων νοσηλευτών (3 συνολικά) που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο επίταξης ενδιάμεσα της πανδημίας, ο ΟΚΥπΥ είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει βάσει των νενομισμένων διαδικασιών. Από τους τρεις επηρεαζόμενους νοσηλευτές ο ένας έχει ήδη προσληφθεί βάσει αυτών. Οι υπόλοιπες δύο αιτήσεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν ως έχουν. Οι δυο νοσηλευτές δικαιούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στον Οργανισμό όταν προκηρυχθούν θέσεις εργασίας».

Η απάντηση του ΟΚΥπΥ, δεν ικανοποίησε την ΠΑΣΥΝΟ η οποία μέσω ανακοίνωσης τονίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού Υγείας, του Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και των Διευθύνσεων του ΟΚΥπΥ ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για το θέμα των δυο νοσηλευτών, μια μέρα πριν εκπνεύσει το συμβόλαιο του ενός, ο συνάδελφός τους τέθηκε εκτός υπηρεσίας αφού το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί.

Όπως δήλωσε ο κ. Αλλαγιώτης, «ο ΟΚΥπΥ είχε δώσει τέσσερα συμβόλαια στους συναδέλφους και την τελευταία στιγμή, στην εκπνοή του συμβολαίου του ενός συναδέλφου και δεν μπορεί να τα ανανεώσει. Τα προηγούμενα συμβόλαια ήταν παράνομα»;

Στην ίδια θέση θα βρεθεί στο τέλος του μήνα και ο δεύτερος νοσηλευτής, ο οποίος εργάζεται στο Μακάρειο.