Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Αβέβαιο το μέλλον για τουλάχιστον δύο επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι τον Μάρτιο του 2020 είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πολιτείας για επίταξη στις κλινικές Covid, και, σήμερα, τρία χρόνια, μετά βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανεργία.

Οι δύο νοσηλευτές εργάστηκαν αρχικά για δέκα μήνες στο πλαίσιο επίταξης ο ένας στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που ήταν και το νοσοκομείο αναφοράς, και ο άλλος στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ενώ ακολούθως παρέμειναν στις θέσεις τους για άλλα τέσσερα εξάμηνα στη βάση συμβολαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 ο πρώτος νοσηλευτής εργαζόταν για 35 μήνες στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Μεθαύριο Τρίτη (14/03), λήγει το συμβόλαιό του, το οποίο δεν έχει ανανεωθεί παρά τις εκκλήσεις και παρεμβάσεις προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Σε παρόμοια θέση βρίσκεται και ο νοσηλευτής του Μακάρειου Νοσοκομείου, το συμβόλαιο του οποίου ολοκληρώνεται περί τα τέλη αυτού του μήνα.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ, Γιώργος Αλλαγιώτης, «την ώρα που αρκετοί νοσηλευτές αρνήθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας να εργαστούν με επίταξη οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και με αυταπάρνηση έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, μετά από τρία χρόνια και χωρίς λόγο ο ΟΚΥπΥ δεν τους ανανεώνει το συμβόλαιό τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 30 μήνες υπηρεσίας το προσωπικό που προσλαμβάνεται με συμβόλαια από τον ΟΚΥπΥ μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

Παρόλο που οι δύο νοσηλευτές εργάζονταν για 35 σχεδόν μήνες στα νοσηλευτήριά του, ο ΟΚΥπΥ δεν λαμβάνει υπόψη την διάρκεια της επίταξης, με αποτέλεσμα να μετρούν μόνο οι 24 συνεχόμενοι μήνες προσφοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Αλλαγιώτη, «ο ΟΚΥπΥ έχει επενδύσει πάνω στους νοσηλευτές, έχει ξοδέψει χρήματα πάνω στην εκπαίδευσή τους, είναι σε μία φάση που είναι παραγωγικοί νοσηλευτές, αξιολογούνται από τους συνάδελφούς τους ως εξαίρετοι και το οξύμορο είναι ότι σταματά το συμβόλαιό τους».

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι έχει επανειλημμένα ζητηθεί από τον ΟΚΥπΥ να εξετάσει τις δύο περιπτώσεις στις τακτικές συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμη.

Από πλευράς ΟΚΥπΥ αναφέρθηκε στον ΑΝΤ1 ότι το θέμα θα διερευνηθεί και θα επανέλθουν με τοποθέτηση.

«Αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα και επιφυλασσόμαστε ακόμα και για απεργιακά μέτρα», σχολίασε επ’ αυτού ο Γιώργος Αλλαγιώτης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΥΝΟ, και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα, και είχε δώσει οδηγίες στο Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να βρουν λύση για το θέμα.

Αρμόδια πηγή ανέφερε απόψε στον ΑΝΤ1 ότι ο ΟΚΥπΥ παραπέμπει στις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν με βάση τη νομοθεσία.

Οι επηρεαζόμενοι ήταν τρεις και ήδη ο ένας έχει προσληφθεί με βάση τις νόμιμες διαδικασίες.

Το θέμα δεν έχει κλείσει και ο οργανισμός είναι έτοιμος να συζητήσει τρόπους ώστε να επιλυθεί το θέμα νομότυπα.