Τηλεόραση Ραδιόφωνο
hgyh

Η υλοποίηση του έργου του ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου του παλαιοχριστιανικού ναού Προφήτη Ηλία, στη Γερμασόγεια, αποτελεί ένα βέλτιστο παράδειγμα του πως μπορεί να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και της Κυβέρνησης, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Ο κ. Καρούσος τέλεσε, την Παρασκευή, τα εγκαίνια του ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου των αρχιτεκτονικών κατάλοιπων του παλαιοχριστιανικού ναού του Προφήτη Ηλία, σημειώνοντας ότι παραδίδει το Υπουργείο στην επόμενη Κυβέρνηση, με υπό εκτέλεση έργα ή έργα που θα προκηρυχθούν στο επόμενο τετράμηνο, ύψους 1,8 δις ευρώ.

«Ένας από τους λόγους που πετύχαμε να έχουμε έναν μεγάλο αριθμό έργων ταυτόχρονα υπό εκτέλεση, ήταν το γεγονός ότι πήραμε την απόφαση ώστε εκεί και όπου οι Δήμοι μπορούν και επιθυμούν να υλοποιήσουν κάποια έργα, να τα αναλαμβάνουν εκ μέρους μας ως αναθέτουσες αρχές», είπε ο Υπουργός.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του που, λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του Υπουργού, εγκαινιάζει το συγκεκριμένο έργο, είπε πως «αποτελεί ένα βέλτιστο παράδειγμα του πώς μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να συνεργαστεί με μια τοπική αρχή και να έχει αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα εξέφρασε την περηφάνια του που διετέλεσε, όπως είπε, πολιτικός προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, «με το οποίο έχουμε κάνει πάρα πολλά μαζί». «Θεσμοθετήσαμε την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία, ξεκινήσαμε το νέο κυπριακό μουσείο στη Λευκωσία, έχουμε προχωρήσει σε αποκαταστάσεις και επιδιορθώσεις αρχαίων μνημείων και ιδιαίτερα εκκλησιών, πέραν των 85 τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώθηκαν οι ανακαινίσεις των μουσείων Πάφου και Λάρνακας και είμαι σίγουρος ότι η νέα κυβέρνηση θα βρει λύσεις και για το μουσείο της Λεμεσού», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Υπουργό Μεταφορών εξέφρασε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, σημειώνοντας ότι «παρά τη δεδομένη ιδεολογική μας διαφορά, η συνεργασία μας υπήρξε άψογη και ένα παράδειγμα αποτελεί ο χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα».

Αναφερόμενος στο έργο που εγκαινιάστηκε, ο κ.Ξυδιάς είπε ότι ερείπιο παλαιοχριστιανικής αψίδας εκκλησίας αφιερωμένης στον Προφήτη Ηλία εντοπίστηκε το 2001 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια μιας μονόκλιτης ξυλόστεγης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, συνολικού μήκους 19μ. και πλάτους 8μ., με νάρθηκα και μια σειρά αιθουσών στα δυτικά, της οποία διασώθηκε μόνο η βορειοδυτική γωνιά.

Επίσης, πρόσθεσε, εντοπίστηκαν υποστρώματα των δαπέδων στην αψίδα και τον κυρίως ναό, το θεμέλιο του συνθρόνου και του διαφράγματος του Πρεσβυτερίου και πιθανότατα μικρό οστεοφυλάκιο, ενώ εικάζεται ότι η καταστροφή του ναού οφείλεται σε πυρκαγιά.

Τα τεμάχια στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο χώρος απαλλοτριώθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 2004 και το Δήμο Γερμασόγειας για τμήμα της ευρύτερης περιοχής, το 2005, ενώ εκπονήθηκε από κοινού διαχειριστικό σχέδιο για την κατασκευή του στεγάστρου για το ναό και τα σωζόμενα προκτίσματα του.

Το 2016, συνέχισε, έγινε προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, χωρίς ανταπόκριση και το 2021 επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός με αναθέτουσα αρχή το Δήμο Γερμασόγειας και κατακυρώθηκε στην εργοληπτική εταιρεία An.Christou Properties & Constructions Ltd. Πρόσθεσε δε ότι η τοπιοτέχνηση του γύρω χώρου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ποδηλατόδρομο, skatepark και παιδική χαρά.

Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας έκανε έκκληση σε όλους να σεβαστούν το χώρο, να τον διατηρήσουν όπως παραδίδεται και να τον απολαύσουν ως θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο και ως χώρο αναψυχής. Των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο.