Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία ανάγκασαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν να διαφοροποιήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία, αναφέρει δημοσίευμα της «Μιλλιέτ».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριώ, η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν με στελέχη του κόμματος του. Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε όπως το θέμα των σεισμών στη χώρα, περιληφθεί ανάμεσα στα 4 βασικά κεφάλαια του προεκλογικού τους προγράμματος. Επιπλέον, το σλόγκαν «Αιώνας της Τουρκίας», με το οποίο το κόμμα διεξάγει από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία, αλλάζει και διαφοροποιείται ως «Αρχίζουμε από την αρχή».

Την ίδια στιγμή, πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, εμμένει στην αρχική του θέση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου, δίνοντας οδηγίες όπως στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, πραγματοποιούν επισκέψεις σε σεισμόπληκτες περιοχές όπου στήθηκαν αντίσκηνα και προσωρινά σπίτια. Κατά τις επισκέψεις αυτές, δόθηκαν επίσης οδηγίες όπως απαγορεύεται η μουσική  και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις διεξάγονται σε χαμηλούς τόνους.

Πληροφορίες που επικαλείται η εφημέριδα αναφέρουν επίσης ότι τα 4 βασικά κεφάλαια στα οποία θα δώσει προτεραιότητα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αφορούν στην «φυσική αποκατάσταση των περιοχών που πλήγηκαν από τους σεισμούς», «στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των σεισμοπαθών», στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανόν παρόμοιων σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών στο μέλλον και στα βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις και η οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από τους σεισμούς στη χώρα και η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε συνολικά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.