Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεισμός Συρία

«Εχθροί της Τουρκίας» είναι όσοι διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης του στο μέτωπο των σεισμών, ισχυρίστηκε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προέβη σε δηλώσεις στο σεισμόπληκτο Οσμάνιγιε, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ) και των συνεργατών του. 

«Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη ζώνη του σεισμού ξεπέρασε τις 41 χιλιάδες, διασώθηκαν 115.000 τραυματίες», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι επιστήμονες περιγράφουν τη σεισμική καταστροφή στην οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου ως τον σοβαρότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στη υφήλιο».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Κυβέρνησής του για την επούλωση των πληγών που άνοιξαν οι σεισμοί. «Από την πρώτη μέρα, το κράτος έχει πάρει τη θέση του σε 11 επαρχίες με την αστυνομία, τον στρατό, τη χωροφυλακή και όλες τις δυνάμεις ασφαλείας. Από την έρευνα και διάσωση μέχρι την υποστήριξη, τη βοήθεια και την ασφάλεια, 271.000 άτομα έσπευσαν για τη διάσωση των πολιτών μας. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας για την παροχή βοήθειας, τη μεταφορά των τραυματιών μας, την εκκένωση των πολιτών μας και την παροχή υπηρεσιών δημόσιας τάξης. Σε αυτή τη διαδικασία, κάναμε χρήση 38 πλοίων, 77 αεροσκαφών, 120 ελικοπτέρων, 45 μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ανήκαν σε διάφορους φορείς. Επιπλέον, λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα και ποτά των σεισμοπαθών μας» είπε.

«Διανεμήθηκαν συνολικά 3.265.000 κουβέρτες και 310.000 θερμάστρες με την εγκατάσταση 300.000 σκηνών που στάλθηκαν στην περιοχή. Μια "πόλη" σκηνών, τα έργα υποδομής της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ανοίξει σύντομα τις πύλες. Καλύπτονται όλες οι ανάγκες, από ζεστά γεύματα μέχρι τη διανομή προμηθειών και πακέτων τροφίμων. Παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη στους αγρότες μας για να διεξάγουν γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οι γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φυσικού αερίου της επαρχίας μας έχουν αναθεωρηθεί. Οι υπηρεσίες υποδομής έχουν αρχίσει να παρέχονται με ελεγχόμενο τρόπο. Όλοι οι δρόμοι μας είναι επίσης ανοιχτοί για τις μεταφορές».

Ο κ. Ερντογάν στη συνέχεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στο σχέδιο ανέγερσης νέων κατοικιών εντός ενός έτους, επισημαίνοντας μέχρι στιγμής 1.123.000 κτίρια έχουν επιθεωρηθεί στις επαρχίες που έπληξαν οι μεγάλοι σεισμοί. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε και την ανέγερση νέων κατοικιών σε μικρότερα κέντρα και χωριά, τα οποία επλήγησαν από τους σεισμούς. 

Στα πλαίσια της ομιλίας του ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά της αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι «παρ' όλα αυτά, ένας αγενής άνθρωπος βγαίνει και λέει "Πού είναι η Ερυθρά Ημισέληνος; Δεν έχουμε δει το φαγητό σας". Ανήθικε άνθρωπε. Αυτή η Ερυθρά Ημισέληνος εξυπηρετεί περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα. Είναι απαράδεκτο κανείς να προσεγγίζει με τέτοιο ανήθικο τρόπο την χώρα του».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «ένας από αυτούς βγήκε στα Άδανα. Λέει ότι είμαστε κατά του αστικού μετασχηματισμού. Ποιος είναι αυτός; Ένας δήμαρχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Εγώ υπήρξα δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Ο αστικός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος. Πρέπει να τον υλοποιήσουμε για να μπορείτε να κοιμόμαστε ήσυχοι στα κρεβάτια μας». 

«Σας παρακαλώ, μην πριμοδοτείτε αυτούς που προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ του κράτους και του έθνους. Μην δίνετε ποτέ σημασία σε όσους είναι ανοιχτά εχθρικοί προς την Τουρκία χρησιμοποιώντας τον σεισμό ως δικαιολογία. Παρακαλώ μην επιτρέψετε σε καιροσκόπους που δεν σέβονται τα ιερά μας, τον πόνο μας, τις ζωές μας που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια να σας παρασύρουν στην απαισιοδοξία», είπε καταληκτικά ο κ. Ερντογάν.