Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ο8ιθ

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μετά την πολύωρη συνεδρίαση ανακοινώθηκε και η σύνθεση της νέας Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού. Στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου ήταν και το Μεταναστευτικό.

Για την συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες, τις επαφές με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των ηνωμένων εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, για τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν στη διασύνδεση του ευρωτουρκικού διαλόγου με το Κυπριακό αλλά και για τις εξελίξεις σε σχέση με το Μετναστευτικό, ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης του Σώματος.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, οι οποίες ασφαλώς και λαμβάνονται υπόψη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αξιολογηθούν. Διεξήχθη μια πολύ παραγωγική συζήτηση μέσα σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα με μια εποικοδομητική διάθεση από όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι οι εξελίξεις υπαγορεύουν όπως το Εθνικό Συμβούλιο συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

«Επιβάλλεται εθνική στρατηγική ακριβώς σε θέματα που δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και η διαχείριση του Κυπριακού δεν είναι υπόθεση του ενός, χρειάζεται συλλογικότητα και κατάλληλο χειρισμό σε όλα τα επίπεδα».

Ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε ότι η πρόταση που κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα το ΑΚΕΛ μπορεί να προσφέρει διέξοδο στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό.

«για να διαμορφώσουμε μια θετική ατζέντα με επίκεντρο τα ενεργειακά και την πρόταση που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε δυναμική που να οδηγήσει στη διάρρηξη».

Νικόλας Παπαδόπουλος και Μάριος Καρογιάν εμφανίστηκαν υπέρμαχοι των χειρισμών και ενεργειών του Προέδρου της Δημοκρατίας, ειδικότερα στο θέμα των συμπερασμάτων.

Νικόλας Παπαδόπουλος – Πρόεδρος ΔΗΚΟ

«Πρόκειται, για τα πιο ισχυρά και για τα πιο χρήσιμα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχαμε τα τελευταία χρόνια, τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε».

Μάριος Κάρογιαν – Πρόεδρος ΔΗΠΑ

«αυτά τα παραμύθια που έλεγαν την προηγούμενη περίοδο ότι ο Πρόεδρος τάχατες δεν ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού επιβεβαιώνονται από την αντίστροφη ότι κακώς τα λένε».

Μέτρα κατά της κατοχικής πλευράς με πρώτο το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος χαρακτήρισε ορθά τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

«είναι ανάγκη να πλαισιωθούν από επιπλέον μέτρα, για να καταστεί η όλη κατάσταση αποτελεσματική».
 
Την ανάγκη η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα να έχει συναντήσεις με όλα τα κόμματα και φορείς της κοινωνίας των πολιτών υπέδειξε ο αντιπρόεδρος των Οικολόγων Κυριάκος Τσιμίλλης, ενώ από πλευράς ΕΔΕΚ δεν έγιναν δηλώσεις.

«αυτή η κοινωνία των πολιτών να περιλαμβάνει όλους τους φορείς που εξέφρασαν ενδιαφέρον να τη συναντήσουν, κι ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι φορείς των προσφύγων».
 
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ανακοινώθηκε και η σύνθεση της δωδεκαμελούς Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«η οποία αποτελείται από τους: Παναγιώτη Δημητρίου, Κρις Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Κουκουμάς, Γιώργος Λουκαϊδης, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Χρύσης Παντελίδης, Σταύρος Αγγελίδη, Γιώργος Γεωργίου, Μενέλαος Κυπριανού, Γιώργος Ποϊζης, Χρίστος Ιωσηφίδης και Κυριάκος Τσιμίλλης».

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η Νομική Ομάδα Κυπριακού.   

Εμπλοκή καταλύτης

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ομιλία στην τελετή που διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στο πλαίσιο του 39ου Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων, αναφέρθηκε στη διασύνδεση του ευρωτουρκικού διαλόγου με το Κυπριακό στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«η Τουρκία έλαβε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη, ότι η ουσιαστική εμπλοκή της στο Κυπριακό, στη συμφωνημένη πάντα βάση, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για εξελίξεις στα ευρωτουρκικά».

Η Μαρία Άνχελα Ολγκιν, άρχισε χθες περιοδεία στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό το Βερολίνο.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι, για επαφές με την γαλλική κυβέρνηση και στις Βρυξέλλες, για σειρά συναντήσεων με ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα βρεθεί στην Κύπρο στις 7 Μαΐου, και την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πριν αναχωρήσει από το νησί στις 14 Μαΐου αναμένεται να έχει και δεύτερη συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.