Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανωτατο

Καμία εμπλοκή δεν επιθυμεί να έχει η κυβέρνηση στη διαφορά μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη σεβασμού της διαδικασίας ενώπιον της Δικαιοσύνης. Έντονη ανησυχία για την πορεία που έχουν λάβει οι εξελίξεις εκφράζουν πολιτικά κόμματα, με το ΑΚΕΛ να στρέφει τα πυρά του και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, και με άλλα κόμματα να στηρίζουν τον Γενικό Ελεγκτή.

Δεν αγγίζει η κυβέρνηση την καυτή πατάτα της σφοδρής θεσμικής σύγκρουσης μεταξύ των επικεφαλής της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία πήρε πλέον την άγουσα για τη δικαιοσύνη.

Κληθείς να σχολιάσει την σημερινή καταχώρηση, από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα, αίτησης ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή για λόγους ανάρμοστης συμπεριφοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και έκανε λόγο για σοβαρή σύγκρουση, επικαλούμενος τη διάκριση των εξουσιών σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία εμπλοκή στη διελκυστίνδα που εκτυλίσσεται.

«Με δεδομένο το συνταγματικό πλαίσιο το οποίο οι θεσμοί και η εκτελεστική εξουσία οφείλουν να σέβονται δεν πρόκειται να εμπλακεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε αυτή τη διαφορά. Υπάρχει διάκριση εξουσιών, η δικαιοσύνη θα κρίνει και η απόφαση της θα είναι απόλυτα σεβαστή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ενώ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στα βέλη που εξακόντισε κατά της κυβέρνησης ο γενικός ελεγκτής, αναφορικά με την πρόθεση για εκσυγχρονισμό του θεσμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και μετεξέλιξή της σε Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπενθύμισε, απλώς, ότι οι εξαγγελίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θεσμικές μεταρρυθμίσεις έγιναν στις 29 Ιανουαρίου.

«Στοχεύουν σε αυτό που έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένως, στον εκσυγχρονισμό αυτών των θεσμών, έτσι ώστε αυτοί οι θεσμοί, μετά από δεκαετίες που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί και, ασφαλώς, δεν σχετίζεται ούτε με πρόσωπα ούτε με τις παρούσες συνθήκες».

Ακραίο μέτρο που εμβαθύνει περαιτέρω τη θεσμική σύγκρουση χαρακτηρίζει τη σημερινή εξέλιξη το ΑΚΕΛ.

Σημειώνει ότι άλλο πράγμα είναι η κριτική στην Ελεγκτική Υπηρεσία για τις περιπτώσεις που υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων της κι άλλο πράγμα είναι η δρομολόγηση διαδικασίας παύσης του Γενικού Ελεγκτή.

«Ειδικά δε η Γενική Εισαγγελία που -από το σκάνδαλο των διαβατηρίων μέχρι το μαύρο βαν- είναι εκτεθειμένη σε κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος, θα έπρεπε να τηρεί άλλους τόνους. Μείζον ζήτημα αποτελεί και η απόλυτη σιωπή του κ. Χριστοδουλίδη για αυτή την οξύτατη σύγκρουση των θεσμών, ως να αφορά άλλη χώρα και όχι την χώρα που πρέπει να κυβερνήσει. Η στάση του επιτήδειου ουδέτερου είναι απαράδεκτη. Έστω και τώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οριστική λύση αυτής της σύγκρουσης».

Το ΔΗΚΟ, αν και δηλώνει ότι δεν επιθυμεί παρέμβαση στη σύγκρουση, εκφράζει ανησυχία για την εικόνα που σχηματίζεται στην κοινή γνώμη αναφορικά με τα ελατήρια που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τους λόγους για τους οποίους έχει καταθέσει αυτή την πρωτόγνωρη αίτηση».
 
Στήριξη στο Γενικό Ελεγκτή εκφράζουν οι Οικολόγοι οι οποίοι κάνουν λόγο για σχέδιο εξόντωσης του.