Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σύμφωνα με τα όσα συμβαίνουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν για τη διαχείριση των μεγάλων σεισμών και τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού δικτύου «Χαλκ», απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφέρθηκε στους χθεσινούς σεισμούς στην Αντιόχεια και μοιράστηκε την δική του εμπειρία από τις πρώτες στιγμές που ακολούθησαν τους αρχικούς, μεγάλους σεισμούς.

«Όταν έμαθα τα νέα, τρομοκρατήθηκα όπως όλοι σας. Τότε σκέφτηκα ότι το καλύτερο που είχα να κάνω ήταν να πάω αμέσως στη ζώνη του σεισμού. Κάλεσα τους προέδρους μας και τους είπα: "Σηκωθείτε, φεύγουμε." Φτάσαμε στην Αντιόχεια. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό που είδα», ανάφερε ο κ. Κιλιτσντάρογλου. 

«Αυτό που είδαμε ήταν πολύ φρικτό και εφιαλτικό για να είναι αληθινό», πρόσθεσε. «Ούτε ο ουρανός ήταν γαλάζιος, ούτε υπήρχαν σύννεφα. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά θάνατος στις αρχαίες πόλεις μας. Οι άνθρωποι φώναζαν ονόματα στους δρόμους. Όταν ήρθε η νύχτα, ήμασταν εντελώς εξαντλημένοι. Πώς μπορείτε να περιγράψετε τη νύχτα εκεί; Ένα παγωμένο κρύο και ένα πραγματικό σκοτάδι», είπε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο αρχηγός ΡΛΚ ανέφερε ότι «δεν θα ευθυγραμμιστώ ούτε μαζί του, ούτε με το παλάτι του, ούτε με τις συμμορίες του. Δεν θα ευθυγραμμιστώ με μια κρατική δομή που δεν υπάρχει για το έθνος του». 

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε πολύ βαθύτερα ζητήματα από το να αλλάξουμε μια κυβέρνηση. Θα αλλάξουμε την κυβέρνηση, αυτό είναι εύκολο, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η αλλαγή πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την αλλαγή μιας κυβέρνησης. Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία. Πρέπει να εξαλείψουμε τον τρόπο σκέψης που έχει αφήσει αυτή τη χώρα σε ερείπια».

Πρέπει, ανέφερε, «να αναθεωρήσουμε τις αξίες μας. Πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας απέναντι στο κράτος. Μας κυβερνούν πονηροί άνθρωποι που νομίζουν ότι είναι έξυπνοι. Οι επιχειρηματίες και οι οικονομικοί τους σύμβουλοι αναζητούν παραθυράκια στο νόμο. Η αλαζονεία επικροτείται, η κλοπή συγχωρείται».

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που γίνεται η πολιτική. Πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τα πάντα, τα πάντα».

«Θα ξεκινήσουμε την αλλαγή με αυτό το βάναυσο νεοφιλελεύθερο μονοπρόσωπο καθεστώς, αλλά η αλλαγή δεν θα σταματήσει εδώ. Η αλλαγή θα εξαπλωθεί σε κάθε τομέα που αφορά τους ανθρώπους, και όταν ξημερώσει - και θα ξημερώσει - τα άστεγα πουλιά θα βρουν ξανά τις φωλιές τους σε αυτή τη χώρα», ανέφερε.

 

Σκληρή κριτική και από το Δημοκρατικό κόμμα των Λαών

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο συνπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Μιτχάτ Σαντζάρ, ο οποίος επίσης, απευθύνθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του. 

«Υπάρχει κάτι που η κυβέρνηση έκανε επίμονα και με συνέπεια μετά τον σεισμό. Τι είναι αυτό; Η καταστολή, η εξουδετέρωση, η υφαρπαγή ή η κατάσχεση της ενέργειας της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης της κοινωνίας αντί να την κάνει να αναπτυχθεί και να είναι αποτελεσματική», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο «Φιράτ» στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο κ. Σαντζάρ.

Φυσικά, πρόσθεσε, «η καταστολή και η κατάσχεση της ενέργειας της κοινωνίας από το κράτος και την κυβέρνηση δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά εδώ αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση. Ενώ όλοι ήταν απελπισμένοι εν μέσω μιας τέτοιας τεράστιας καταστροφής, αυτή η κυβέρνηση, οι υποστηρικτές της και τα μέσα ενημέρωσης το έκαναν με τον πιο ωμό τρόπο».   

Ο συνπρόεδρος του ΔΚΛ συνέχισε θέτοντας τα ερωτήματα «γιατί συνέβη μια τόσο μεγάλη καταστροφή; Ποια είναι η αλυσίδα των ευθυνών που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων»;

Δεν είναι είναι δυνατόν, είπε, η καταστροφή «να ωραιοποιηθεί, να καλυφθεί. Πρόκειται για μια πολιτική και κοινωνική καταστροφή για την οποία ευθύνονται πρωτίστως όσοι κυβερνούν τη χώρα».

Όπως ανέφερε, «πριν από τον σεισμό, ήταν γνωστό ότι η περιοχή Μάρας ήταν σεισμογενής ζώνη. Εμπειρογνώμονες, επαγγελματικές οργανώσεις, κρατικοί φορείς, ο λαός μας και οι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει αυτό το γεγονός. Σε αυτό το στάδιο της τεχνολογίας και της επιστήμης, είχαμε επιστήμονες που μας έλεγαν το χρόνο και ακόμη και τη θέση ενός μεγάλου σεισμού που θα συνέβαινε».

«Γιατί αγνοήθηκαν αυτές οι προειδοποιήσεις, γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα; Γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες έρευνες; Γιατί δεν έγινε απογραφή των ανεξέλεγκτων και επικίνδυνων κτιρίων; Γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τα κτίρια αυτά;», διερωτήθηκε.

«Η ευθύνη για τους θανάτους είναι ξεκάθαρη, είναι η σάπια και διεφθαρμένη νοοτροπία των συντριμμιών. Είναι η κυβέρνηση που έχει χτίσει την ύπαρξή της πάνω στο ενοίκιο, τη λεηλασία, το ψέμα και τον πόλεμο. Όλοι οι θεσμοί εργάζονται για την εικόνα και το όφελος του Προέδρου και του εαυτού τους. Ούτε ένας θεσμός δεν λειτουργεί υπέρ των πολιτών», συνέχισε ο κ. Σαντζάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν «είναι εχθρική προς την επιστήμη» και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σεισμόπληκτων περιοχών.