Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Δημος Στροβολου

Η δημοσκόπηση είναι ένας δημοκρατικός, επιστημονικός και διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός, που διαχρονικά χρησιμοποιείται για την καταγραφή της κοινής γνώμης σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς Κύπρου (ΣΕΔΕΑΚ), ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Σε ανακοίνωση, ο ΣΕΔΕΑΚ αναφέρει ότι για κάθε δημοσκόπηση που δημοσιοποιείται, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ερευνών (ESOMAR), πρέπει να γνωστοποιείται η ταυτότητα της έρευνας, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει την εταιρεία που διεξήγαγε την έρευνα, τον πληθυσμό που καλύφθηκε, το μέγεθος δείγματος, τις ημερομηνίες συλλογής στοιχείων, τη μέθοδο συλλογής στοιχείων (τυχαία δειγματοληψία, ποσοστώσεις) και το είδος έρευνας (προσωπική, τηλεφωνική, διαδικτυακή, μεικτή).

Αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση μεικτής έρευνας πρέπει να αναγράφεται η αναλογία δείγματος που καλύφθηκε με κάθε είδος και κατά πόσον τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν.

Προσθέτει ότι «το κοινό πρέπει να είναι προσεχτικό κατά την ενημέρωση από δημοσκοπήσεις και πάντα να ελέγχει την ταυτότητα της έρευνας».

Ο ΣΕΔΕΑΚ αναφέρει ότι μέλη του, τα οποία και δεσμεύονται να τηρούν τις προϋποθέσεις δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων, είναι οι επιχειρήσεις: Conread Research, CYMAR Market Research, MRC Cypronetwork, Insights Market Research (IMR), Nielsen Audience Measurement (Cyprus), Noverna, Pulse Market Research, RAI Consultants, Retail Zoom και Analytica.