Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καμιλα

Το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης θα φορέσει τελικά στην τελετή στέψης στο πλάι του συζύγου της Καρόλου Γ’ η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η τελετή στέψης του νέου βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου και της συζύγου του έχει οριστεί για τις 6 Μαΐου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Το συγκεκριμένο στέμμα αποσύρθηκε από την αίθουσα στην οποία εκτίθετο στον Πύργο του Λονδίνου για τις αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη στέψη της Καμίλα, η οποία όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα έχει διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά από τον 18ο αιώνα που για τη στέψη της συζύγου του μονάρχη θα χρησιμοποιηθεί παλαιό στέμμα με τροποποιήσεις και όχι καινούργιο. Η απόφαση λήφθηκε για λόγους αειφορίας, στο πλαίσιο της βούλησης του Καρόλου να αναδείξει ακόμα περισσότερο θέματα περιβαλλοντικής ευθύνης.

Το στέμμα θα υποστεί ορισμένες τροποποιήσεις από τον Βασιλικό Κοσμηματοποιό, όπως η προσθήκη κάποιων κοσμημάτων που ταιριάζουν στο στιλ της βασιλικής συζύγου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αποτίεται ένας φόρος τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς στο στέμμα θα τοποθετηθούν τα διαμάντια Cullinan III, IV και V, που ανήκαν στην προσωπική συλλογή της Ελισάβετ και τα οποία φορούσε συχνά ως καρφίτσες.

Το στέμμα είχε φορεθεί από τη Μαρία του Τεκ το 1911 κατά τη στέψη της στο πλευρό του συζύγου της βασιλιά Γεωργίου Ε’, παππού της Ελισάβετ και προπάππου του Καρόλου.

Τα Ανάκτορα ανακοίνωσαν επίσης ότι το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που θα χρησιμοποιηθεί για τη στέψη του Καρόλου έχει ήδη επιστρέψει στον Πύργο του Λονδίνου, όπου εκτίθενται τα βασιλικά κοσμήματα, μετά από την ολοκλήρωση των αναγκαίων τροποποιήσεων.